Praha 5: Antifetfest coby prevence rizikového chování

19.12.2021 9:41 | Tisková zpráva

Výsledky XIV. ročníku filmové soutěže Antifetfest 2021 byly v říjnu vyhlášeny v Modřanském biografu. Zneužívání, drogy, šikana, pokřivené vztahy v rodině i ve společnosti, bezvýchodná životní situace...

Praha 5: Antifetfest coby prevence rizikového chování
Foto: Praha 5
Popisek: Radní JUDr. Petr Lachnit předal vítězce soutěže Antifetfest Evě Poláčková čestné uznání Rady MČ Praha 5

To jsou tradiční témata letos již čtrnáctého ročníku filmové soutěže Antifetfest 2021, kterou pořádá městská část Praha 12 ve spolupráci s městskými částmi. Soutěže se účastní děti a mládež ve věku žáků základních a středních škol. Skupinky těchto amatérských filmařů vytvářejí krátká videa s výše zmiňovanou tematikou, která pak mohou sloužit jako pomůcka při prevenci rizikového chování.

Vnímání rizikového chování je u dětí a mládeže odlišné

„Děti a mladí lidé se s negativními jevy a rizikovým chováním setkávají v běžném životě a mnohdy je jejich vnímání odlišné od dospělých. Uvědomění si závažnosti a patologičnosti určitého chování je jedním ze základních kroků při nastavování vlastního hodnotového žebříčku. Ztvárnění takovýchto závažných témat formou krátkého filmu nebo klipu představuje v tomto procesu velký přínos, a proto jsem velmi rád, že tato soutěž má již poměrně dlouhou tradici a prestiž a pravidelně se do ní zapojují i tvůrci z naší městské části,“ říká radní MČ Prahy 5 JUDr. Petr Lachnit.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

Díla žáků a studentů škol Městské části Praha 5 takřka pravidelně sbírají nejvyšší ocenění, tudíž i letos byly napjatě očekávány nové příspěvky. Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola se uskutečnilo v Biografu Modřany, kde byly promítnuty přihlášené filmy a odborná porota vybrala ty nejlepší snímky.

Skvělým úspěchem pro Prahu 5 je 1. místo v kategorii základních škol po Evu Poláčkovou ze ZŠ Drtinova se snímkem MY. Rada městské části Praha 5 ocenila tento mimořádný úspěch Evy Poláčkové a udělila jí čestné uznání, kteréjí i s věcnou cenou předal ve čtvrtek radní JUDr. Petr Lachnit.

Hlavním přínosem je proces tvorby

„Některé filmové příspěvky z minulých ročníků soutěže skutečně nalezly praktické využití coby audiovizuální prostředek prevence. Nicméně hlavní přínos představuje pro samotné tvůrce právě ten proces tvorby příspěvku – od námětu přes přípravy a samotné natáčení až po vytvoření malého filmového díla. Zde jsou totiž nuceni zamyslet se do hloubky nad tématy, uvědomit si všechny aspekty reálného života včetně těch negativních a zaujmout k nim postoj. To někdy může mladým tvůrcům přinést i zážitek určité katarze. Ve výsledku je tak dopad této aktivity coby prevence negativního chování obrovský,“ dodává JUDr. Petr Lachnit.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …