Praha 5: Antifetfest coby prevence rizikového chování

19.12.2021 9:41 | Tisková zpráva

Výsledky XIV. ročníku filmové soutěže Antifetfest 2021 byly v říjnu vyhlášeny v Modřanském biografu. Zneužívání, drogy, šikana, pokřivené vztahy v rodině i ve společnosti, bezvýchodná životní situace...

Praha 5: Antifetfest coby prevence rizikového chování
Foto: Praha 5
Popisek: Radní JUDr. Petr Lachnit předal vítězce soutěže Antifetfest Evě Poláčková čestné uznání Rady MČ Praha 5

To jsou tradiční témata letos již čtrnáctého ročníku filmové soutěže Antifetfest 2021, kterou pořádá městská část Praha 12 ve spolupráci s městskými částmi. Soutěže se účastní děti a mládež ve věku žáků základních a středních škol. Skupinky těchto amatérských filmařů vytvářejí krátká videa s výše zmiňovanou tematikou, která pak mohou sloužit jako pomůcka při prevenci rizikového chování.

Vnímání rizikového chování je u dětí a mládeže odlišné

„Děti a mladí lidé se s negativními jevy a rizikovým chováním setkávají v běžném životě a mnohdy je jejich vnímání odlišné od dospělých. Uvědomění si závažnosti a patologičnosti určitého chování je jedním ze základních kroků při nastavování vlastního hodnotového žebříčku. Ztvárnění takovýchto závažných témat formou krátkého filmu nebo klipu představuje v tomto procesu velký přínos, a proto jsem velmi rád, že tato soutěž má již poměrně dlouhou tradici a prestiž a pravidelně se do ní zapojují i tvůrci z naší městské části,“ říká radní MČ Prahy 5 JUDr. Petr Lachnit.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Díla žáků a studentů škol Městské části Praha 5 takřka pravidelně sbírají nejvyšší ocenění, tudíž i letos byly napjatě očekávány nové příspěvky. Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola se uskutečnilo v Biografu Modřany, kde byly promítnuty přihlášené filmy a odborná porota vybrala ty nejlepší snímky.

Skvělým úspěchem pro Prahu 5 je 1. místo v kategorii základních škol po Evu Poláčkovou ze ZŠ Drtinova se snímkem MY. Rada městské části Praha 5 ocenila tento mimořádný úspěch Evy Poláčkové a udělila jí čestné uznání, kteréjí i s věcnou cenou předal ve čtvrtek radní JUDr. Petr Lachnit.

Hlavním přínosem je proces tvorby

„Některé filmové příspěvky z minulých ročníků soutěže skutečně nalezly praktické využití coby audiovizuální prostředek prevence. Nicméně hlavní přínos představuje pro samotné tvůrce právě ten proces tvorby příspěvku – od námětu přes přípravy a samotné natáčení až po vytvoření malého filmového díla. Zde jsou totiž nuceni zamyslet se do hloubky nad tématy, uvědomit si všechny aspekty reálného života včetně těch negativních a zaujmout k nim postoj. To někdy může mladým tvůrcům přinést i zážitek určité katarze. Ve výsledku je tak dopad této aktivity coby prevence negativního chování obrovský,“ dodává JUDr. Petr Lachnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…