Praha 5: „Cestovatel a jeho 10 P“ v Komunitním centru Prádelna

02.03.2020 9:14

„V březnu do Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici potřetí zavítá Ing. Jaromír Lisý. Po dvou cestovatelských přednáškách o Sýrii a Íránu si na čtvrtek 5. března 2020 od 15 hodin připravil besedu, ve které chce zúročit své nespočetné zážitky a zkušenosti z cest po čtyřech světadílech,“ říká radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: „Cestovatel a jeho 10 P“ v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna

„Beseda se bude jmenovat Cestovatel a jeho 10 P a bude pojednávat o věcech pro cestování nezbytných, ale také o věcech doporučeníhodných, vše založeno na vlastních celoživotních zkušenostech,“ dodává Petr Lachnit.

Vášeň pro cestování se u Jaromíra Lisého objevila již v útlém věku. V roce 1937 coby student gymnázia získal stipendium na studium ve Francii – a tak začalo jeho cestování. O velikonočních prázdninách roku 1938 jeli všichni žáci tzv. české sekce lodí francouzských skautů do Neapole, odtud na Sicílii, a pak do Tunisu. Po válce vystudoval a součástí jeho práce se staly mimo jiné návštěvy veletrhů v zahraničí - Poznaň, Curych, Izmir, cesta do Istambulu atd. Později následovaly dlouhodobé služební pobyty v Budapešti, v Damašku a návštěvy Libanonu a Iráku. Pro jeho dobrodružnou povahu byly zajímavé a přitažlivé situace, které mnozí vnímali jako nebezpečné a nepříjemné. Byly to například návštěvy v súku nebo cesta do pouště a pobyt v ní. Později, již v důchodovém věku, se zúčastnil mnoha turistických a poznávacích zájezdů, většinou jako jejich vedoucí a průvodce. Na základě těchto zkušeností si sám, coby průvodce, stanovil zásadu maximální poctivosti. „Není totiž hanba přiznat, že něco nevím, protože lidé poznají šestým smyslem, jedná-li se s nimi poctivě, nebo ne,“ přibližuje svoje krédo.

Beseda by měla mít zábavnou formu a její součástí bude i malý kvíz, oceněný symbolickými cenami pro vítěze, takže návštěvníci nebudou jen pasivními posluchači. Kromě praktických rad a doporučení autor přiblíží své vlastní rozličné zážitky a mnohdy i kuriózní situace.

„V současnosti je cestování mnohem jednodušší, a tím pádem rozšířenější a masovější nežli v době, kdy vábení dálek propadl pan Lisý. Nicméně i v dnešním „globálním“ světě jsou určitá pravidla, získaná předchozími generacemi cestovatelů, stále platná. Samozřejmě předpokládám, že kromě spousty užitečných rad přinese odpoledne s Jaromírem Lisým zajímavé vyprávění o různých koutech světa, ale především setkání s velice charismatickým člověkem a jeho poutavým životním příběhem. Myslím, že to bude příjemně strávený čas a obohacující zážitek pro všechny návštěvníky,“ zve na akci JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …