Praha 5: Kresby Pavla Kantorka opět pobaví v Komunitním centru Prádelna

05.10.2020 8:38

„Stalo se již trakřka tradicí, že na podzim nechybí v programu Galerie Prádelna, která je součástí Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici, výstava kreslíře Pavla Kantorka,“ říká radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Kresby Pavla Kantorka opět pobaví v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Výstava Pavla Kantorka

„I letos připravil spolek InGarden ve spolupráci a s finanční podporou MČ Praha 5 třetí ročník výstavy kreslíře Pavla Kantorka - Babí léto s humorem III, kterou mohou zájemci navštívit do 31. října 2020 v době otevření komunitního centra,“ dodává Petr Lachnit.

Expozice představí 40 velkoformátových tisků, které jsou výběrem z autorovy tvorby. Samozřejmou součástí výstavy bude také životopisný panel o autorovi s kontaktními údaji na spolek InGarden, který ho zastupuje již od roku 2010 a propaguje jeho tvorbu zejména pomocí výstav, dále prodejem tisků či originálních kreseb a dalších předmětů, spojených s autorovou tvorbou, a také životopisný panel, připravený speciálně pro dětské návštěvníky.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

Profesor RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D. (* 17. května 1942 Olomouc, + 3. srpna 2017 Toronto, Kanada) byl český přírodovědec a profesor fyzikálních věd. Svůj život zasvětil teoretické fyzice a výzkumu času, kterému se věnoval na Rayendsově univerzitě v Kanadě. V Česku je znám hlavně jako vynikající autor kreslených vtipů a povídek, zejména se zvířecí a vědeckou tematikou. Mnohé z nich vydal knižně, řada pak byla publikována na stránkách časopisu Vesmír. Jeho svérázné myši, kočky, slepice, ptáky či žáby, za kterými schovával i politický podtext, znali mj. také čtenáři humoristického týdeníku Dikobraz, kde od roku 1965 do roku 1968 publikoval.

Kreslené vtipy Pavla Kantorka vycházely časopisecky i knižně v Kanadě, USA, Švýcarsku, Německu, Itálii. Ve svých kresbách uměl skvěle pootočit perspektivu, se kterou vnímáme běžné situace, a divák tak může na chvilku opustit tíhu každodennosti a od srdce se jí zasmát. O své kreslířské tvorbě říkal: „Humor je sice do značné míry univerzální, ale český humor je velice specifický, zejména v tom, že je tzv. černý, hodně absurdní. Češi mají vynikající humor, snad nejlepší na světě. Proto se mi tady tak dobře kreslí.”

„Tvorba Pavla Kantorka je přímočará, zachycuje absurdní situace s takovou samozřejmostí, že pochybujete spíš o realitě kolem sebe, než o surrealitě na obrázku, navíc je humor jeho kreslených vtipů dokonale nadčasový. Už dvakrát si mohli návštěvníci našeho komunitního centra výběr z tvorby tohoto autora prohlédnout a zájem byl vždy velký. Jsem proto rád, že i nyní budou mít díky podpoře Městské části Praha 5 příležitost zhlédnout zde nepublikované kresby, a vznikla tak skoro nová podzimní tradice. Sám si výstavu rozhodně nenechám ujít, neboť v dnešní nelehké době může být i odlehčením a inspirací, jak na to, neboť když se lidé mohou něčemu upřímně zasmát, tak jsou nad věcí,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…