Praha 5: Květnové výstavy v Galerii Prádelna

28.04.2017 12:28

Od samotného vzniku Komunitního centra Prádelna představuje jednu jeho součást provoz tzv. Galerie Prádelna. Ze skromných začátků, kdy zde byla prezentována především tvorba talentovaných dětí a začínajících amatérských umělců, se postupně vytvořil prostor, kde se představují projekty současných neznámých i již etablovaných výtvarníků.

Praha 5: Květnové výstavy v Galerii Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici v Praze 5

Stále však zůstává integrální součástí komunitního centra. Jak potvrzuje JUDr. Petr Lachnit, radní Prahy 5, který soustavně sleduje činnost galerie i výstavní plán: „Galerie Prádelna tvoří neoddělitelnou součást samotné koncepce komunitního centra coby prostoru pro komunitně kulturní činnost v nejširším slova smyslu. Nejedná se tedy o klasické výstavní zařízení, ale živý komunikační prostor, kde se potkávají lidé s umělci, dochází zde k přirozenému propojování a poznávání. Principem umění je přece vejít do kontaktu s dílem, potažmo jeho tvůrcem, a to je možné, když se procházíte krajinami jeho „světů“ vybaveni vlastními příběhy a zkušenostmi, které sdílíte. De facto je toto i základním principem moderní komunitní práce, což snad nejlépe potvrzuje smysluplnost tohoto spojení.“

V měsíci květnu mají návštěvníci komunitního centra příležitost zhlédnout dokonce dvě velmi zajímavé výstavy. První, již mohou navštívít až do 21. května 2017, má název Revertimini (v češtině by se to dalo uvést jako "Ukaž mi záda"). Katalánský fotograf Jordi Plana Pey se ve své tvorbě zabývá kombinováním klasických fotografií a audiovizuálních instalací. Výstava Revertimini je poctou katalánskému středověkému učenci Ramónu Llullovi, který se ve svých dílech zabýval otázkami náboženství a poznání. Vystavené fotografie zobrazují, jak se současná konzumní společnost obrací zády k Llullovým myšlenkám, ale zároveň mohou být interpretovány jako jistá forma rozjímání. Fotografie doprovází 365 aforismů z Llullovy Knihy o Příteli a Miláčku, která se zabývá vztahem mezi věřícím člověkem, bohem a poutem, které je spojuje – láskou. Počet aforismů odpovídá počtu dnů v roce a vystihuje tak Llullovu představu každodenního rozjímání. Výstavu pořádá Česko-katalánský spolek ve spolupráci se Zahraničním zastoupením katalánské regionální vlády ve Vídni.

Druhou je výstava „Viděno NIKONEM“, na které návštěvníkům představí svůj fotografický pohled na svět Josef Endal. Autor dle svých slov poprvé držel fotoaparát v ruce v osmi letech, v roce 1974 se náhodně setkal se známým fotografem Oldřichem Karáskem, který se stal jeho prvním a zároveň posledním mentorem, co se fotografií týká. Po několika letech tápání, jak říká, se k fotografii vrátil až někdy kolem roku 2000, tentokrát už s digitální technikou a intenzivněji se fotografii věnuje posledních osm let. Má rád fotografii živou a nestrojenou a preferuje na ní současnost. Sám se za fotografa nepovažuje, tvrdí, že je spíš fanda pokud možno dobře udělané fotografie. Ostatně to mohou všichni zájemci posoudit na vernisáži, která se koná 23. května 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…