Praha 5: Nabídka klientům pečovatelské služby CSOP se rozšiřuje

24.11.2020 8:38

„I přestože procházíme velmi složitým a dlouhým obdobím pandemie, obav a napětí, naštěstí kouzlo nadcházejícího adventu se nedá jen tak zastavit a je všude okolo nás. A právě v tomto období, kdy vnímáme posvátnou adventní atmosféru, Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (CSOP Praha 5) jako tradičně v tuto dobu nominovalo a vyhlašovalo pečovatelku a pečovatele roku,“ říká radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Nabídka klientům pečovatelské služby CSOP se rozšiřuje
Foto: Praha 5
Popisek: Pracovnice pečovatelské služby CSOP Praha 5 s klientkou

Na nominaci jednotlivých pracovníků a pracovnic se podíleli zejména klienti samotní, kteří hodnotili práci pečovatelek, vykonávanou zejména u nich v domácím prostředí nebo při doprovodech k lékaři, nákupech, při vyřizování různých záležitostí, které by nezvládli sami. Významnou roli zde sehrávala osobní obětavost a ochota pomáhat nejen v každodenních činnostech, ale i při řešení mimořádných situací, do kterých se naši klienti dostávali.

Koronavirus službu nezastavil

Pečovatelská služba zajišťovala servis nepřetržitě během celého roku. Provozní doba je ve všední dny od půl osmé od rána do půl osmé večer – pečovatelky pracují na dvě směny, ranní a odpolední, do terénu vyjíždějí i o víkendech a svátcích k těm klientům, kteří službu potřebují, jsou osamocení a jejich zdravotní stav vyžaduje každodenní péči, takže nemohou zůstat bez pomoci. V této náročné době se nezastavil ani provoz Taxíka Maxíka, služby, určené pro přepravu klientů pečovatelské služby, seniorů, zdravotně a tělesně postižených občanů starších 35 let z městské části Praha 5. To všechno je obrovské množství náročné práce, která vyžaduje nejen velké fyzické, ale i psychické nasazení a pozitivní přístup ke všem a za všech okolností. Zkrátka je to poslání, v mnoha případech nahrazující péči a obětavost rodiny, kterou klienti nemají nebo ji ztratili a hledají ji právě ve vazbě na pečovatelskou službu. A proto pečovatelkou a pečovatelem roku jsou letos všichni pracovníci naší pečovatelské služby.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

Rozšiřování nabídky klientům

Rok 2020 byl pro CSOP Praha 5, a hlavně i pro pečovatelskou službu obdobím dalších významných změn a velkých zkoušek. V této náročné době jsme se rozhodli být občanům blíž, rozšířit služby a být dostupní těm, kteří potřebují naši pomoc a péči. Proto jsme letos v létě otevřeli další detašované středisko pečovatelské služby na poliklinice Barrandov s bezbariérovým přístupem. Zajišťuje péči o klienty v lokalitách Barrandova a blízkého okolí. Vznikl zde i nový pracovní tým, který má svou sociální pracovnici, koordinátorku pečovatelské služby a terénní pečovatelky. Občané Barrandova za poměrně krátkou dobu vyjadřují spokojenost s nabídkou služeb, mají i svou sociální pracovnici a poradenství v místě bydliště, chodí sem konzultovat, objednávat si pečovatelské služby, informovat se i o programech komunitních center Prádelna a Louka, nebo si přijdou jen tak popovídat.

Během letošního roku jsme vyhodnocovali situace a dostávali zpětnou vazbu od veřejnosti a klientů, jejich rodin a blízkých. Přišlo mnoho děkovných dopisů, popisujících zajišťování péče, která musela být vykonávána ve ztížených pracovních podmínkách a za dodržování přísných hygienických opatření. Znamenalo to osobní nasazení, zvýšenou pracovní aktivitu a přemáhání. Všichni beze zbytku si prošli náročnými osobními zkouškami a doslova si sáhli na samé dno svých sil. A přesto s naprostou samozřejmostí a s každodenním profesionálním nasazením vykonávali svou práci, a ještě dovedli vykouzlit úsměv a radost pro jiné a sebe navzájem se slovy: Dáme to, nebojte se! Za to jim patří neuvěřitelný obdiv a velký dík.

Co nás čeká v roce 2021?

CSOP Praha 5 bude dále rozvíjet pečovatelskou službu, která má před sebou mnoho důležitých změn a úkolů, přínosných zejména pro seniorskou veřejnost, poskytování služeb a řešení seniorského bydlení. Ve spolupráci s městskou částí Praha 5 se podařilo zrekonstruovat nebytové prostory ve vile Ada v Plzeňské ulici, kde je plánováno v 1. polovině roku otevření dalšího detašovaného střediska pečovatelské služby s bezbariérovým přístupem v Košířích, které bude poskytovat služby pro oblast Cibulek, Hřebenek, Motola a dalších přilehlých částí. V příštím roce bude také ukončena rekonstrukce a modernizace Raudnitzova domu v Hlubočepech, který bude sloužit občanům z Prahy 5 jako další dům s pečovatelskou službou a s nabídkou poskytování dalších služeb pedikúry, masáží a aktivizačních, vzdělávacích, volnočasových programů a příležitostí pro společenské vyžití nejen pro obyvatele tohoto domu, ale i pro veřejnost z blízkého okolí. V této lokalitě bude probíhat ještě výstavba druhého moderního domu s pečovatelskou službou, se zázemím společných prostor pro vzájemné setkávání, tělocvičnou a dílnou rovněž pro obyvatele nejen tohoto domu, ale i pro veřejnost.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…