Praha 5: Petr Lachnit zahájí Slavnosti Rumunů v Kinského zahradě

04.09.2017 9:17

Již poosmé se v neděli 10. září od 11 do 20 hodin koná Slavnost Rumunů v České republice pořádaná Sdružením Rumunů v ČR. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení rumunských folklórních souborů a dalších umělců, které se odehraje na pódiu a v dalších prostorách za Letohrádkem Kinských v Praze 5.

Praha 5: Petr Lachnit zahájí Slavnosti Rumunů v Kinského zahradě
Foto: Praha 5
Popisek: Slavnost Rumunů

Slavnost se koná s podporou MČ Prahy 5 a záštitu nad akcí převzal radní JUDr. Petr Lachnit.

Připraven je i bohatý program z pestré nabídky hudby, tance a scének rumunského folklóru. Součástí akce budou také dílny lidových řemesel, akce pro děti, ochutnávky rumunských kulinářských výrobků a další zajímavosti. Vstup je zdarma.

Slavnost začíná bohoslužbou v Chrámu sv. archanděla Michaela (zvaného též karpatský kostelík sv. Michala). Chrám sv. Archanděla Michaela má zajímavou historii. Tento celodřevěný pravoslavný chrám tzv. bojkovského typu s prvky lidového baroka, byl postavený ve druhé polovině 17. století v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. K výzdobě věží a interiéru byly použity tři pro pravoslaví typické barvy: bílá, zelená a červená. Tyto barvy v lidovém chápání symbolizují základní křesťanské ctnosti: víru, naději a lásku. Tento celodřevěný chrám byl kompletně rozebrán, převezen a následně sestaven do původní podoby hned dvakrát. V roce 1793 jej občané Velkých Louček prodali větší a bohatší vesnici Medvedovcům. Ke druhému stěhování došlo v roce 1929, když Rusíni kostel, jako typickou lidovou stavbu Podkarpatské Rusi, věnovali Praze, která tehdy byla jejich hlavním městem. Kostel byl tedy podruhé postaven v Kinského zahradě na Smíchově v Praze 5. V současné době je kostel součástí sbírek Národního muzea. Počátkem roku 2008 získala dřevěný chrám do užívání Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku, resp. Rumunská pravoslavná církev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …