Praha 5: Sport a pohyb neodmyslitelně patří k životu Senzačních Seniorů z Komunitního centra Prádelna

02.02.2017 13:12

Na konci ledna se v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově odehrál již čtvrtý ročník akce, která nese název Lednový turnaj SENzačních SENiorů ve stolním tenise. Záštitu nad ní převzal JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který nejen tuto sportovní akci přibližuje.

Praha 5: Sport a pohyb neodmyslitelně patří k životu Senzačních Seniorů z Komunitního centra Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Na konci ledna se v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově odehrál již čtvrtý ročník akce Lednový turnaj SENzačních SENiorů ve stolním tenise.

Můžete něco říci o Lednovém turnaji SENzačních SENiorů v Komunitním centru Prádelna?

Jedná se o nyní již tradiční sportovní utkání, které se koná pravidelně kolem poloviny ledna, letos již po čtvrté, a v podstatě jde o regulérní turnaj ve stolním tenise pro seniory z Prahy 5. Akci si organizují sami senioři, pouze v koordinaci s pracovníky Komunitního centra Prádelna, přihlášení účastníci jsou zařazeni do hracích tabulek, soutěží se v několika kategoriích - dvouhra muži/ženy, čtyřhra muži/ženy/smíšená a samotný turnaj je proto rozložen do dvou dnů. Účastní se především senioři, kteří chodí do Komunitního centra Prádelna hrát stolní tenis pravidelně v pondělí a ve středu, ale občas se přihlásí také někdo „neznámý“, což samozřejmě ještě vybudí soutěživost a rivalitu. Sám jsem byl u vzniku tohoto turnaje a jsem velmi rád, že se stal skutečnou tradicí a je o něj velký zájem. Stejně tak musím konstatovat, že výkony hráčů jsou rok od roku obdivuhodnější. Věřím tedy, že bude mít ještě mnoho dalších ročníků.

Jak vůbec vznikl nápad na turnaj ve stolním tenise pro seniory?

Stolní tenis byla jedna z prvních seniorských aktivit v Komunitním centru Prádelna, která oslovila seniory z okolí, a spolu s kurzy práce s počítačem představovaly základní odrazové body k rozvoji komunitního centra do dnešní podoby. Již v roce 2012 vznikla tzv. herna stolního tenisu, jež funguje do dnes, a kolem níž se utvořila komunita seniorů aktivně se věnujících stolnímu tenisu. A jelikož právě neorganizovaní senioři – návštěvníci a v určitém slova smyslu také spolutvůrci koncepce komunitního centra - se zapojili od samého začátku do projektu Senzační Senioři Nadace Charty 77, nese tento turnaj jeho jméno. Zakladatelem byl pan Miroslav Jiskra, který organizoval pravidelné hraní až do své smrti, po něm se stal hlavním organizátorem pan Václav Svoboda, jenž vnesl do tréninků řád a disciplínu takřka na úrovni profesionálních hráčů. Je to další důkaz, že v Komunitním centru Prádelna se skutečně scházejí Senzační Senioři, čili aktivní, činorodí lidé, pro které stáří není čas rezignace a zahořklosti, nýbrž chvíle pro realizaci a rozvoj svých zálib, koníčků a dovedností.

Nabízí Komunitní centrum Prádelna seniorům kromě stolního tenisu ještě nějaké jiné sportovní vyžití?

Sportovní a pohybové aktivity jsou mezi seniory velmi oblíbené, navíc podporují zdravý životní styl a působí blahodárně v každém věku. Proto seniorům kromě stolního tenisu nabízíme v Komunitním centru Prádelna dvakrát týdně zdravotní gymnastiku pro seniory pod vedením kvalifikované a velmi zkušené lektorky paní Mgr. Marty Roubalové, jednou týdně se může kdokoliv zapojit do kondičního cvičení s hudbou, které pořádá taneční soubor Marietta, pravidelně se schází skupinka seniorů na cvičení na míčích, chystáme další zdravotní cvičení pro seniory pod vedením certifikovaného lektora apod. Dále také v letních měsících senioři využívají hřiště na pétanque v parku před budovou komunitního centra nebo chodí plavat za zvýhodněné vstupné zajištěné městskou částí Praha 5. Zkrátka senioři z Prahy 5 se chtějí hýbat, sportovat, aktivně žít. Navíc se potvrzuje, že kromě pozitivního vlivu na fyzickou kondici ovlivňují pravidelné pohybové aktivity také celkovou kvalitu života. Sám to vidím při častých setkáních právě třeba se seniory z Komunitního centra Prádelna, jejichž životní energie bývá takřka ohromující.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…