Praha 5: Sýrii coby kulturní kolébku lidstva představí přednáška v Komunitním centru Prádelna

16.05.2018 9:16

Klenoty arabské a islámské kultury na území Sýrie budou mít příležitost poznat návštěvníci přednášky Jaroslava Lisého v Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici ve čtvrtek 17. května 2018 od 15 hodin.

Praha 5: Sýrii coby kulturní kolébku lidstva představí přednáška v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna

„Při vyslovení názvu země Sýrie se v dnešní době většině lidí vybaví dlouhotrvající válečný konflikt, uprchlíci nebo vzájemné měření sil rozličných mocností. Sýrie je však především jednou z nejstarších kulturních oblastí ve Středozemí, byla osídlena již v 8. století př.n.l. Klenoty arabské a islámské kultury na území Sýrie budou mít příležitost poznat návštěvníci přednášky Jaroslava Lisého v Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici ve čtvrtek 17. května 2018 od 15.00 hodin. Seznámí se se základními syrskými reáliemi, virtuálně navštíví památky a zajímavosti v hlavním městě Damašku a v několika dalších místech (Homs, Hama, Palmýra, Aleppo, …). Připomenuty budou také vztahy mezi Sýrií a Československem“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit a pokračuje...

Jaromír Lisý je dlouholetý diplomatický pracovník, který působil mj. také v Damašku. Roku 2010 navštívil Sýrii znovu a měl možnost porovnat vývoj této země za uplynulých 40 let. Ve své přednášce se rozhodně nehodlá zabývat současným stavem, neboť situace po konfliktu trvajícím 7 let je velmi složitá. Zato se chce podělit o své poznání Sýrie, kterou procestoval od severu k jihu, od západu na východ a poznal její podivuhodnou tvář. Posluchačům ukáže rozdíl mezi obydleným západem a Velkou syrskou pouští a doloží to četnými fotografiemi.

Autentické snímky památek z celé Sýrie

Středoevropana překvapí od prvního dne spousta neobvyklých věcí. Zaprvé, kromě severozápadního výběžku, známého jako Ras Bassit, nejsou nikde v Sýrii lesy. Ale nebylo tomu vždycky tak. Zdejší porost, zejména cedry, byl totiž zcela vytěžen na stavbu lodí nebo i paláců a již se neobnovil. Druhou zvláštností je poušť, která zde potom vznikla. Ale není pustá. Je obydlena lidmi, kteří ji považují za svou vlast a tráví v ní celý svůj život. Jsou to beduíni – albadawi, hrdý lid, který kočuje po dávných trasách se svými stády ovcí a velbloudy a je naprosto nezávislý. V Sýrii je spousta historických památek. Jednou z nejznámějších je Palmýra, kde již ve 3. století př.n.l. existovala vyspělá říše, jejíž královna Zenobia se postavila i proti římskému impériu, nebo archeologické naleziště Ugarit (Ras Šamra), kde byly učiněny vykopávky, odhalující kulturní vrstvy starší než tisíc let před Kristem. Sýrie je také poznamenána přítomností křižáků v době křížových válek a po nich zde zůstaly cenné stavební památky, například hrad Krak de Chevaliers (Kalat el Hosn).

„Přednášky s fotografickým doprovodem, které představují cizí země, patří mezi nejoblíbenější akce pro nejširší veřejnost v programu našeho komunitního centra. Přednáška Jaroslava Lisého o Sýrii bude výjimečná především díky zasvěcenému pohledu člověka, který v této exotické lokalitě strávil delší dobu, procestoval ji křížem krážem a disponuje bohatými znalostmi historických souvislostí. V neposlední řadě budou mít návštěvníci možnost spatřit autentické snímky památek z celé Sýrie. Věřím, že toto odpoledne bude přínosné i z hlediska rozšíření kulturního přehledu o jedné ze skutečných kolébek lidstva, která se v dnešních dnech, bohužel, stala spíše synonymem válečného konfliktu a lidského utrpení,“ zve na přednášku JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…