Praha 5: Tvořiví senioři naleznou vyžití v Komunitním centru Prádelna

27.03.2019 8:38

„Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici nabízí bohatý program pro všechny věkové kategorie a poskytuje zázemí neformálním skupinám seniorů pro jejich aktivity všeho druhu - od vzdělávacích kurzů, sportovních a pohybových lekcí a kroužků až po umělecky a vůbec kulturně zaměřené cykly i jednorázové akce,“ uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: Tvořiví senioři naleznou vyžití v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici v Praze 5

„Patří mezi ně již zavedená a oblíbená hudební odpoledne nejen pro seniory nebo novinky letošního roku - hudebně pohybové lekce pro seniory, tvůrčí dílny pro děti a jejich doprovod a v březnu zahájený cyklus kurzů kresby pro seniory s podtitulem „Naučit se řemeslo“," dodává radní Lachnit.

Hudební odpoledne „Zazpívejte si s námi“ pořádají sami senioři pod vedením PhDr. Františka Hrdličky již několikátým rokem, většinou vždy v druhý čtvrtek v měsíci. Každé setkání má předem určené téma, kterého se společně zpívané písně za doprovodu hudebních nástrojů týkají. Součástí je projekce textů jednotlivých skladeb, tudíž si každý účastník může zazpívat všechny písničky. Příjemný bonus tvoří také partnerství s Pivovary Staropramen, díky němuž je návštěvníkům hudebního odpoledne nabídnuto malé občerstvení. Vstup na akci je zdarma, přijít může kdokoliv i bez předchozího přihlášení.

V únoru letošního roku začala pravidelná hudebně pohybová setkání pro seniory pod vedením profesionálních hudebnic. Lekce se konají jednou měsíčně, vždy první úterý každého měsíce od 16 hodin, vstup je zdarma. Máte-li rádi hudbu, chcete-li zpívat, doprovázet se pohybem a naučit se vnímat hudbu tělem, nebo hledáte-li místo s pozitivní energií k uvolnění a relaxaci, jistě vás tato setkání osloví. Vzhledem k omezené kapacitě skupiny je nutné, aby se zájemci předem přihlásili prostřednictvím e-mailu ZDE nebo zasláním sms na číslo 775 450 855.

Každý člověk může být tvořivý

Poslední novinku představuje kurz kreslení pro seniory, který sestává z uceleného cyklu navazujících lekcí a zabývá se problematikou trochu do hloubky. V jednotlivých lekcích se senioři naučí např. jednoduché tvary, stínování, vyjádřit prostor, kompozici, jednoduché zátiší, složitější kresbu krajiny, vody, nebe, části těla, portrétu, postavy apod. V každé lekci se objeví trocha teorie, aby vzdělání bylo komplexnější - od používaných materiálů, fíglů a samozřejmě i historie výtvarného umění. Kurz vede zkušená lektorka, absolventka fakulty architektury, která dále studovala na Bellas artes ve Valencii krajinomalbu a počítačovou grafiku. Cyklus začal v březnu a zájem seniorů je opravdu velký, tudíž aktuálně je obsazen.

Pro ty, kteří se nestačili včas přihlásit, se však naskýtá příležitost vzít s sebou vnoučata, děti sousedů apod. a zúčastnit se pravidelných tzv. tvůrčích dílen, které připravuje tatáž lektorka. Nejbližší se koná 2. dubna 2019 od 16 hodin a bude věnována netradičním způsobům zdobení vajíček.

„Výtvarná tvorba bývá považována za sjednocující prvek lidské psychiky a zároveň je běžně vnímána jako oblast, spojená s emotivní složkou člověka. Je tudíž prostředím pro emoční uvolnění, příležitostí k ventilování minulých traumatizujících událostí a současných starostí a konfliktů. Může vést ke konfrontaci s vlastními problémy v citové oblasti a následné emoční korektivní zkušenosti. Každý člověk může být tvořivý, lišíme se jen v míře tvořivosti, neboť tvořivost je funkce, která se dá rozvíjet, trénovat a cvičit a tvořivý může být člověk v každém věku. Díla, vytvořená ve vyšším věku, vycházejí z osobní zkušenosti a vnitřní vyrovnanosti autora. To nám potvrzuje, že trvalá tvořivost, zájem o dění  činnosti prodlužují aktivní věk. Nespočívá to jen v samotném uměleckém nadání, ale i v ochotě a chtění tvořit a poznávat cokoliv. Dá se dokonce říci, že smyslem života je proces zdokonalování pozitivní tvořivosti. Proto velmi vítám rozvoj těchto kulturně uměleckých aktivit v Komunitním centru Prádelna, podporujících tvořivost našich seniorů,“ zamýšlí se JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který se mj. zasazuje o co nejširší nabídku aktivizačních činností pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…