Praha 5: Udržitelná móda v Komunitním centru Prádelna

11.10.2017 8:34

V Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově se uskutečnily v měsíci září již potřetí tzv. Community Days, tj. dny, v kdy dobrovolníci z Pivovarů Staropramen vylepšují a upravují prostory a pomáhají u vybraných organizací, sloužících obyvatelům Prahy 5. V minulém roce se v komunitním centru takto vybudoval Freeshop, prostor poskytující komukoliv možnost nabídnout pro sebe již nepotřebné svršky, uvádí radní JUDr. Petr Lachnit a pokračuje…

Praha 5: Udržitelná móda v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Šicí stroj v komunitním centru Prádelna

Letos se vytvořila tzv. krejčovská dílna, čili pracovní prostor vybavený šicím strojem a dalším potřebným vybavením, který je každému po dohodě se zaměstnanci Komunitního centra Prádelna k dispozici. Jedná se tudíž o další krok ve spojení s Freeshopem, který vede k udržitelnému životnímu stylu.

Dnešní styl nákupů je označován jako „fast fashion“ tj. „rychlá móda“, která je charakterizována nízkou kvalitou výrobků, extrémními trendy a velkým množstvím nabízeného zboží. Spotřeba tak velkého objemu oblečení ničí naše životní prostředí, jak při výrobě, tak i při zpracování odpadu. Systém je nastavený tak, aby vydělávali pouze majitelé oděvních řetězců, zatímco běžný spotřebitel na něm prodělává, aniž si to uvědomuje.

Jako alternativa se objevila tzv. „slow fashion“ tj. „pomalá móda“, která člověka vede k uvědomění, že ve skutečnosti potřebuje mnohem méně věcí, což se promítá i do nákupu oblečení. Základními principy je pořizování méně kusů oděvů, ovšem kvalitnějších, které déle vydrží. Patří sem také poznání, že použité oblečení není nutné hned vyhodit, nýbrž je možné jej opravit či upravit, s někým vyměnit nebo si je půjčovat. Dalšími tipy, jak v oblasti módy „zpomalit“ je např.: nakupovat jen to, co opravdu potřebujeme a co nám dlouho vydrží, preferovat lokální výrobce, zajímat se o způsob výroby a původ našeho oblečení, nekupovat neekologicky a neeticky vyrobené zboží z módních řetězců a v neposlední řadě recyklovat obnošené kousky. Především k poslednímu bodu slouží „krejčovská dílna“ v Komunitním centru Prádelna.

„Člověk by se měl zabývat důsledky svých každodenních aktivit, ať už jde o způsob stravování, nákupy oblečení nebo třeba jenom zvážit, je-li opravdu nutné jezdit každý den do práce autem. Tzv. „pomalý přístup“ se rozšiřuje i do dalších oblastí životního stylu a vznik krejčovské dílny v Komunitním centru Prádelna je toho pro mne dalším důkazem.“ zamýšlí se JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který podporuje progresivní trendy v komunitních aktivitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…