Praha 5: Uliční fasáda domu Zubatého, v němž působí Dům s pečovatelskou službou, už je v novém

30.03.2017 19:51

Radnice Prahy 5 převzala dokončenou opravu uliční fasády domu Zubatého 10, v němž působí Dům s pečovatelskou službou s třiatřiceti byty.

Praha 5: Uliční fasáda domu Zubatého, v němž působí Dům s pečovatelskou službou, už je v novém
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

V rámci oprav byly provedeny restaurátorské práce na narušených prvcích, fasádní nátěry a byla vyměněna špaletová okna. „Rekonstrukce probíhala postupně - narazili jsme totiž na historická sgrafita, takže jsme práce museli zastavit a postup konzultovat s památkáři,“ říká radní Pavel Richter (TOP 09). Restaurátorský průzkum totiž po omytí tlakovou vodou odhalil původní prvky novorenesančního tvarosloví fasády, které bylo z 80 % degradováno. Jedná se např. o 48 metrů dlouhý akántový pás, dvacet ornamentálních zrcadel či stylizovanou balustrádu. „Všechny plochy byly překryté vápenocementovou kaší tlustou až centimetr, takže tyto krásné prvky se odhalily až po zahájení prací. Smíchov se teď bude moci pyšnit další krásnou fasádou, která nám ukazuje tehdejší estetické cítění a vkus,“ dodává radní.

Dům, či spíše palác, Zubatého 10 je opředen bohatou historií. Na přelomu 16. a 17. století se na tomto místě nalézal panský dvůr s usedlostmi Prstenka a Maxmiliánka, s krčmou, kovárnou, plaveckou hospodou s kolnou, farním kostelem sv. Filipa a Jakuba s hřbitovem, celnicí mlýnem a vodárnou,  chalupami a domky, ovocnými sady a vinicemi, v nichž si pražští měšťané od 2. poloviny 16. stolení stavěli letohrádky a při usedlostech i obytné domy.

Na místě, kde se nyní nachází Dům s pečovatelskou službou, bylo pravděpodobně hliniště cihelny. Do poloviny 19. století vlivem industrializace začaly na předměstí Smíchova při břehu Vltavy vyrůstat i cihelny. V roce 1891 se lokalita ulic Zubatého a Arbesova náměstí stala nejhezčím náměstím Smíchova. Foto: zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…