Praha 5: Výstava tvorby vícejazyčných dětí v Komunitním centru Prádelna

01.07.2019 8:38

Léto v Komunitním centru Prádelna bude již tradičně kromě programu pro seniory také ve znamení příměstských táborů pro děti. Během prázdninových měsíců proběhne několik cyklů příměstského tábora „Umělecké léto v Prádelně“, který pořádá jeden z nejvyhledávanějších pořadatelů dětských táborů, Veselý Příměšťák.

Praha 5: Výstava tvorby vícejazyčných dětí v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Výstava dětských výtvarných prací - ilustrační foto

Pro děti bude přichystán multižánrový program, který kombinuje hlavní umělecké směry: hudbu, tanec, výtvarné umění… Cílem je, aby děti měly šanci vyzkoušet si různorodou paletu činností a zjistit, čím se třeba budou chtít zabývat do větší hloubky.

Tematicky do tohoto letního programu zapadá i výstava „Vícejazyčnost je bohatství“ v prostorách komunitního centra, kterou připravil spolek Zaedno a vychází z podstaty jeho projektu Kamarádi. První část výstavy mohou návštěvníci centra zhlédnout od poloviny června, v pondělí 17. června proběhl coby doprovodný program výtvarný workshop pro děti a expozice se rozšíří o další díla. Ta si pak mohou nejen účastníci příměstských táborů prohlédnout až do konce prázdnin.

Z reprodukcí nejlepších dětských prací ze soutěže „Vícejazyčnost je bohatství 2018" vytvořili organizátoři putovní výstavu, kterou vystavují na různých místech po republice v průběhu letošního roku. Jedním z hlavních témat Kamarádů je mnohojazyčnost. Proto se každoročně vyhlašuje celostátní dětská kreativní soutěž s pěknými cenami „Vícejazyčnost je bohatství". Soutěž je určena dětem, které pocházejí z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, mají zahraniční kořeny nebo se učí a komunikují vedle češtiny také v dalším jazyce. Je založena na čtení či předčítání literárních děl a vytváření kreseb na námět přečteného díla.

Příspěvek k větší toleranci a porozumění

Soutěž je úzce spjata s konceptem projektu Kamarádi a motivuje děti k aktivnímu použití svého druhého jazyka, ke spolupráci, ale i k dosažení větší sebereflexe a sebevědomí. Soutěž záměrně cílí na všechny vícejazyčné děti. Překračuje tím hranice národnostních menšin, spojuje všechny, kteří jsou šikovní a dokážou číst a psát v dalším jazyce již v raném věku. Také poukazuje na přednosti, které přináší vícejazyčnost a rozmanitost kultur v naší multikulturní společnosti. Na děti a pedagogy čekají atraktivní ceny (výlety pro celou třídu, výukové materiály, knížky), cenami jsou odměňováni jak jednotlivci, tak i celé třídy. Další motivací k účasti je i samotné slavnostní předání cen a zahájení výstavy oceněných prací v Domě národnostních menšin v Praze, kterého se každoročně účastní kolem stovky dětí, rodičů a pedagogů. Oceněné práce jsou publikovány jak na webu, tak i v časopise Kamarádi. Na soutěži se pravidelně podílí mnoho partnerských institucí či firem, které pomáhají s propagací či zajištěním cen do soutěže.

„Spolupráce Komunitního centra Prádelna a sdružení Zaedno v rámci projektu Kamarádi patří dlouhodobě k přínosným a program komunitního centra obohacujícím činnostem. Stejně tak výtvarná soutěž „Vícejazyčnost je bohatství“ představuje vždy zajímavou a pestrou tvorbu talentovaných dětí, které se každoročně účastní kolem osmi set jednotlivců a školních kolektivů. Lákavé jsou i ceny, především výlety. Jelikož soutěž je určena všem vícejazyčným dětem bez jakékoliv národnostní preference, jedná se dle mého názoru o smysluplný, konkrétní a opravdu přínosný počin k rozvoji multikulturní společnosti v České republice a příspěvek k větší toleranci a porozumění v celé společnosti,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který podporuje kromě široké škály aktivizačních služeb pro seniory také dětské a multikulturní aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…