Praha 5: Výstava tvorby vícejazyčných dětí v Komunitním centru Prádelna

01.07.2019 8:38

Léto v Komunitním centru Prádelna bude již tradičně kromě programu pro seniory také ve znamení příměstských táborů pro děti. Během prázdninových měsíců proběhne několik cyklů příměstského tábora „Umělecké léto v Prádelně“, který pořádá jeden z nejvyhledávanějších pořadatelů dětských táborů, Veselý Příměšťák.

Praha 5: Výstava tvorby vícejazyčných dětí v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Výstava dětských výtvarných prací - ilustrační foto

Pro děti bude přichystán multižánrový program, který kombinuje hlavní umělecké směry: hudbu, tanec, výtvarné umění… Cílem je, aby děti měly šanci vyzkoušet si různorodou paletu činností a zjistit, čím se třeba budou chtít zabývat do větší hloubky.

Tematicky do tohoto letního programu zapadá i výstava „Vícejazyčnost je bohatství“ v prostorách komunitního centra, kterou připravil spolek Zaedno a vychází z podstaty jeho projektu Kamarádi. První část výstavy mohou návštěvníci centra zhlédnout od poloviny června, v pondělí 17. června proběhl coby doprovodný program výtvarný workshop pro děti a expozice se rozšíří o další díla. Ta si pak mohou nejen účastníci příměstských táborů prohlédnout až do konce prázdnin.

Z reprodukcí nejlepších dětských prací ze soutěže „Vícejazyčnost je bohatství 2018" vytvořili organizátoři putovní výstavu, kterou vystavují na různých místech po republice v průběhu letošního roku. Jedním z hlavních témat Kamarádů je mnohojazyčnost. Proto se každoročně vyhlašuje celostátní dětská kreativní soutěž s pěknými cenami „Vícejazyčnost je bohatství". Soutěž je určena dětem, které pocházejí z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, mají zahraniční kořeny nebo se učí a komunikují vedle češtiny také v dalším jazyce. Je založena na čtení či předčítání literárních děl a vytváření kreseb na námět přečteného díla.

Příspěvek k větší toleranci a porozumění

Soutěž je úzce spjata s konceptem projektu Kamarádi a motivuje děti k aktivnímu použití svého druhého jazyka, ke spolupráci, ale i k dosažení větší sebereflexe a sebevědomí. Soutěž záměrně cílí na všechny vícejazyčné děti. Překračuje tím hranice národnostních menšin, spojuje všechny, kteří jsou šikovní a dokážou číst a psát v dalším jazyce již v raném věku. Také poukazuje na přednosti, které přináší vícejazyčnost a rozmanitost kultur v naší multikulturní společnosti. Na děti a pedagogy čekají atraktivní ceny (výlety pro celou třídu, výukové materiály, knížky), cenami jsou odměňováni jak jednotlivci, tak i celé třídy. Další motivací k účasti je i samotné slavnostní předání cen a zahájení výstavy oceněných prací v Domě národnostních menšin v Praze, kterého se každoročně účastní kolem stovky dětí, rodičů a pedagogů. Oceněné práce jsou publikovány jak na webu, tak i v časopise Kamarádi. Na soutěži se pravidelně podílí mnoho partnerských institucí či firem, které pomáhají s propagací či zajištěním cen do soutěže.

„Spolupráce Komunitního centra Prádelna a sdružení Zaedno v rámci projektu Kamarádi patří dlouhodobě k přínosným a program komunitního centra obohacujícím činnostem. Stejně tak výtvarná soutěž „Vícejazyčnost je bohatství“ představuje vždy zajímavou a pestrou tvorbu talentovaných dětí, které se každoročně účastní kolem osmi set jednotlivců a školních kolektivů. Lákavé jsou i ceny, především výlety. Jelikož soutěž je určena všem vícejazyčným dětem bez jakékoliv národnostní preference, jedná se dle mého názoru o smysluplný, konkrétní a opravdu přínosný počin k rozvoji multikulturní společnosti v České republice a příspěvek k větší toleranci a porozumění v celé společnosti,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který podporuje kromě široké škály aktivizačních služeb pro seniory také dětské a multikulturní aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…