Praha 5: Začínají zápisy do jeslí Na Hřebenkách

23.01.2019 9:15

"Jesle jako forma rané péče o malé děti byly dlouhou dobu předmětem kritiky některých odborníků a rodičovské veřejnosti vzhledem k faktu, že dítěti je nejlépe doma s matkou, otcem nebo babičkou, zkrátka dítě má být doma. Přesto v posledních letech potřeba rodičů vrátit se ke své práci dříve než po třech letech roste, ať už z kariérních, nebo ryze ekonomických důvodů," uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: Začínají zápisy do jeslí Na Hřebenkách
Foto: Praha 5
Popisek: Jesle Na Hřebenkách

Poptávka po umístění dětí se zvýšila, proto jsme na základě jednání s rodiči v minulém roce snížili věk dítěte pro přijímání do jeslí, a to již od 15 měsíců. Pokud pro školní rok 2019/2020 bude ze strany rodičů stoupat zájem o umístění dětí ve věku již od jednoho roku, jsme na tuto situaci připraveni. Kapacita jeslí byla proto v roce 2018 navýšena na 35 míst. Rodiče zejména z Prahy 5 mají možnost přihlásit své děti do jeslí, jejichž zřizovatelem je MČ Praha 5, konkrétně chod jesliček zabezpečuje Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, příspěvková organizace.

Tyto tradiční jesle fungují od roku 1976. V roce 2017 byly rekonstruovány a zmodernizovány tak, aby odpovídaly potřebám dětí a aby se zde děti cítily bezpečně a dobře, jako doma. S podporou MČ Praha 5 byl do jeslí zaveden signalizační bezpečnostní systém. Jesle se nacházejí v prostředí zeleně, parků a zahrad v krásné lokalitě Hřebenka. Děti mají k dispozici velkou zahradu s hřištěm, venkovní terasu, vnitřní herny jsou vybaveny moderními herními prvky, ložnicí a sociálním zařízením. Do jeslí jsou přednostně přijímány děti s trvalým bydlištěm v naší městské části, ale přijímáme i děti z jiných městských částí. Upřednostňujeme pravidelnou docházku dětí, na doplnění kapacity přijímáme děti na nepravidelnou docházku, tzn. na 46 hodin za měsíc. Máme zavedeny třídy pro děti ve věku od 15 měsíců do 24 měsíců a od 24 měsíců do 36 měsíců. Provozní doba je stanovena od 7 do 17 hodin, letní provoz jeslí je omezen pouze na 14 dní a zde opět vycházíme z požadavků rodičů.

Před vlastním nástupem dítěte do jeslí probíhá adaptace, kdy si dítě postupně zvyká na odloučení od rodiče, nový kolektiv a kontakty. Adaptace je u každého dítěte individuální a zde spolupracujeme úzce s rodiči, kteří mohou být i součástí tohoto procesu, který je pro dítě nový a důležitý, postupně se však přítomnost rodiče zkracuje. Naše jesle nabízejí denní výchovné programy, zaměřené na volnou hru a všestranný rozvoj dítěte, zejména se soustřeďujeme na oblast psychomotoriky, řeči a učíme děti sebeobsluze, hygienickým návykům a sociálním kontaktům s ostatními dětmi. Programy pro děti připravuje týdně odborný tým pracovníků jeslí s ohledem na věk dítěte a jeho individualitu.

Před nástupem do jeslí probíhá adaptace

Programy obsahují pracovní, hudební, výtvarnou a pohybovou činnost. Měsíčně vychází v jeslích deníček „Jeselníček“, který rodiče informuje o aktivitách a akcích, co děti prožití a čemu se naučí, upozorňuje například rodiče, jaké básničky a písničky se děti naučí, jaké výrobky si vyrobí, aby s nimi mohli pokračovat doma. Novinkou jsou bezplatné kroužky pro děti z jeslí, které jsme v minulém roce otevřeli a pro velký zájem rodičů rozšířili. V pondělí máme „Dílničky,“ kde si děti procvičují jemnou motoriku, vyrábějí výrobky a odnášejí si je domů, ve středu probíhají „Tanečky“, zde rozvíjejí pohybovou aktivitu a jednoduché začínající taneční prvky a tanečky, kterými se mohou pochlubit v taneční skupině Hřebenka, ve čtvrtek je kroužek „Divadlo“, určený dětem, co mají rády pohádky a nacvičují zde živé divadélko na motivy tradičních českých pohádek. Všechny kroužky máme v současné době obsazené, děti jsou šikovné a nadšené, a jsou volně přístupné rodičům i prarodičům. Rodiče oceňují, že jejich děti jsou šikovné a rády se učí, a co je nejdůležitější, do jeslí se těší. Ale také praxe nám ukazuje, že předškolkové děti, které jsou zvyklé na denní režim v jeselském nebo v podobném zařízení, mají díky komunikaci v kolektivu, vzdělávacím programům, zaměřeným na všestranný rozvoj dítěte, vstup do mateřské školy příznivější, bez traumat z odloučení od rodičů a zapojení do dětského kolektivu.

Milí rodiče, vzhledem k tomu, že se blíží zápisy do mateřských škol, i my zahajujeme od měsíce února zápisy do jeslí Na Hřebenkách 3. Pokud uvažujete o zápisu svého dítěte do našich jeslí, můžete se přijít podívat a vše projednat se zástupkyní vedoucí jeslí p. Janou Březíkovou; případně ji kontaktujte na tel. 774246007, 775788005, 257221454 nebo e-mailem ZDE, podívejte se naše webové stránky (ZDE).

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …