Praha 5 uctila památku popraveného hrdiny odboje MUDr. Oldřicha Hlaváče

17.01.2018 8:36

Radní městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit a zástupce starosty Bc. Lukáš Herold ve čtvrtek uctili památku popraveného MUDr. Oldřicha Hlaváče položením věnce k pamětní desce v ulici U Nikolajky 15.

Praha 5 uctila památku popraveného hrdiny odboje MUDr. Oldřicha Hlaváče
Foto: Praha 5
Popisek: Zástupci MČ praha 5 uctili památku MUDr. Oldřicha Hlaváče

Lékař a spisovatel MUDr. Oldřich Hlaváč (Alarich) byl 8. dubna 1940 zatčen gestapem ve svém bytě U Nikolajky 15. Před sedmdesátipěti lety, 18. prosince 1942, byl MUDr. Oldřich Hlaváč ve 20 hodin večer v Berlíně-Plötzensee za svou protinacistickou činnost popraven.

MUDr. Oldřich Hlaváč se narodil v roce 1895 ve vesničce Letovy na Šumavě. Vystudoval lékařskou fakultu na Univerzitě Karlově a stal se uznávaným zubním lékařem a také spisovatelem a vedoucím činitelem Umělecké Besedy, kde vedl společenský odbor jako jeho předseda. Od 20. let žil na Smíchově v ulici U Nikolajky 15.

Po okupaci Československa v roce 1939 se stal členem jedné z prvních odbojových skupin, která náležela k odbojovým skupinám Obrany národa. Odbojová skupina měla sedm členů a jejím úkolem bylo včas varovat osoby, které měly být zatčeny gestapem, vybavit je penězi a zajistit jejich odchod do zahraničí. Jakožto převaděč na hranicích Slovenska a Maďarska s nimi spolupracoval i tehdy 17letý občan Československa Ludvík Jan Hoch, po 2. světové válce přejmenovaný na Robert Maxvell, celosvětově známý tiskový magnát.

Vysoce ceněny byly Hlaváčovy Listy z vězení

Odbojová skupina byla gestapem pozatýkána v roce 1940. Doktor Hlaváč byl nejdříve vyslýchán v Petschově paláci, pak byl přemístěn do věznice v GOLNOVWĚ u Gdaňska a posléze do věznice v Berlíně - Plötzensee, kde byl odsouzen k smrti a 18. prosince 1942 ve 20 hodin večer popraven.

V Praze je po něm pojmenována ulice na Praze 8, ve které je i radnice Městské části Praha 8. Dále je po něm pojmenována ulice v Poděbradech.

Z jeho knih jsou nejznámější Medicina v županu, která poprvé vyšla v roce 1929 a Medicínské historky. Byl prvním v Evropě, kdo zpracoval anekdoty o slavných lékařích. Jeho pokračovatelem se stal dr. Svatopluk Káš a Doc. MUDr. Ctirad John, otec spisovatele Radka Johna. Vysoce ceněny byly Hlaváčovy Listy z vězení, sepsané původně na motácích. Naposledy vyšly Listy z vězení v roce 1995 v Revolver revue.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…