Praha 5 zvýšila počet míst v jeslích

13.09.2017 8:34

Dětské jesle v ulici Na Hřebenkách provozuje příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5. Vzhledem k mimořádnému zájmu rodičů o umístění dětí v jeslích, byly v srpnu provedeny úpravy vnitřních prostor budovy jeslí, které umožnily navýšit kapacitu dětí z původních 20 míst na celkových 32 míst. Jesle v ulici Na Hřebenkách tedy počínaje 1. září navštěvuje 32 dětí.

Praha 5 zvýšila počet míst v jeslích
Foto: Praha 5
Popisek: Dětské jesle Na Hřebenkách

Od začátku letošního roku prošly jesličky Na Hřebenkách postupnými změnami a modernizací. Jak uvádí radní pro sociální oblast JUDr. Petr Lachnit „Změny reagovaly na požadavky, potřeby a zájmy rodičů. Jesličky postupně změnily svou tvář. Zájem rodičů o tradiční formu jesliček stále vzrůstá, což se projevuje i na přesahu přihlášených dětí pro letošní rok.“ Do jesliček jsou přijímány na pravidelnou docházku děti ve věku od 15 měsíců do 3 let věku s trvalým bydlištěm na MČ Praha 5. Protože počet dětí se od září tohoto roku značně zvýšil, jsou rozděleny do dvou tříd. Otevřeny jsou třídy pro děti ve věku od 15 do 24 měsíců a od 24 měsíců do 36 měsíců. Pro velký zájem o jesličky uvažujeme o přijímání dětí již od 1 roku věku. Zájem rodičů je tak velký, že jesle evidují přihlášky i na školní rok 2019.

Pobyty dětí v jesličkách jsou realizovány tak, aby především vyhovovaly potřebám rodičů. Důraz se klade i na adaptaci dítěte. Před nástupem dítěte do jesliček je u některých dětí důležitá právě adaptace, kdy si dítě postupně zvyká na odloučení od rodiče a přijímá nový kolektiv. Adaptace probíhá tedy v tomto případě i s rodičem nebo zákonným zástupcem, postupně se však jeho přítomnost zkracuje. Proto je adaptace tak důležitá pro získání důvěry dítěte v kolektivu.

Pro rodiče jesle vydávají měsíčník „Jeselníček“, který informuje, co nového v jesličkách jejich děti prožijí, jaké akce a výchovné programy budou probíhat a na jaká témata budou zaměřeny. Pracovníci jeslí přistupují k dítěti individuálně a respektují jeho osobnost. Pro každý den je specifický určitý typ výchovného programu zaměřený na pracovní, hudební, výtvarnou, tělesnou a nově jazykovou výchovu.  Programy máme sestaveny podle náročnosti, věku dítěte a s přihlédnutím k ročnímu období, svátkům, tradicím a zvykům. Součástí programů jsou samozřejmě i zážitkové akce, které nesmí chybět. Tím se snažíme podpořit i ty rodiče, kteří jsou pracovně vytíženi a nemohou v týdnu svým dětem tyto akce a zážitky zajistit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…