Praha 5 zvyšuje počet košů na psí výkaly a apeluje na pejskaře, aby je využívali

28.01.2022 8:38 | Tisková zpráva

Psí exkrementy ve veřejném prostoru jsou dlouhodobým problémem, který se však podařilo v posledních letech výrazně zlepšit. Přesto radnice Prahy 5 připomíná povinnost majitelů psů znečištění neprodleně odstranit.

Praha 5 zvyšuje počet košů na psí výkaly a apeluje na pejskaře, aby je využívali
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Úklid psích exkrementů z ulice, chodníku a dalšího veřejného prostranství upravuje vyhláška č.8/2008 Sb. „V případě znečištění ulice nebo jiného veřejného prostranství výkaly zvířete odstraní neprodleně toto znečištění osoba, která je vlastníkem nebo držitelem zvířete nebo jiná osoba, která má zvíře v dané chvíli ve své péči.“ Praha 5 připomíná, že tato povinnost není nijak podmíněna instalací košů na psí exkrementy ze strany Městské části ani zaplacením poplatku.

„Samozřejmě chápeme, že čím více košů, tím větší pravděpodobnost, že je pejskař využije. Proto pravidelně navyšujeme počet těchto košů. Na druhé straně si musí každý majitel psa zajistit úklid vlastními silami a prostředky. Někdy se setkáváme s názorem, že když zaplatí poplatek za psa, o exkrementy se postará město. Ale tak to není. Chceme čisté ulice a parky a je to i odpovědnost každého majitele psa,“ připomíná místostarosta MČ Praha 5 pro správu veřejného prostoru, zeleň a životní prostředí Lubomír Brož.

Aktuálně je na území Prahy 5 rozmístěno 238 košů na psí exkrementy. Na nejvíce exponovaných místech, jako je Smíchov, sídliště Barrandov a část Radlic navíc probíhá pravidelný úklid vysavačem. Radnice také připomíná, že sáčky na psí exkrementy jsou k bezplatnému odběru na recepcích úřadu městské části ve Štefánikově ulici 13, 15 a nám. 14. října. Exkrementy lze také sbírat do jakéhokoli sáčku či papíru a odkládat do běžných odpadkových košů nebo popelnic na komunální odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…