Praha 8: Sdružení bývalých politických vězňů si připomnělo oběti komunistického režimu

26.06.2020 17:58

Shromáždění se konalo tak jako každý rok od roku 1994 dne 26. června v 10 hodin s cílem uctít památku komunisty popravených a umučených politických vězňů, odpočívajících na Čestném pohřebišti popravených a umučených politických vězňů II. a III. odboje v areálu hřbitova Ďáblice v Praze 8. Političtí vězni byli zbavováni své identity a následně zde tajně pohřbíváni tak, aby se s nimi ani rodiny nemohly rozloučit a nikdo neznal místo jejich posledního odpočinku.

Praha 8: Sdružení bývalých politických vězňů si připomnělo oběti komunistického režimu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Za městskou část Praha 8 přišli památku uctít starosta Ondřej Gros a radní Michal Švarc. „Myslím, že dnešním setkáním dáváme najevo jednu důležitou věc. Že i po třiceti letech svobody nám na svobodě záleží. Rád bych připomněl, že každá totalita začíná tím, že se její představitelé prohlásí za majitele jediné pravdy a jediného správného názoru. Měli bychom se proto poučit a mít k sobě větší respekt. Mějme toto na paměti a dejme každým dnem svého života najevo, že nám na opravdové svobodě záleží,“ řekl přítomným starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Letošní pietní akt proběhl v komorním rázu, nicméně za přítomnosti ústavních činitelů, zástupců magistrátu, městské části Praha 8, církví, politických vězňů, armády a veřejnosti. Sdružení bývalých politických vězňů 1948-89 si obdobně jako vyhlášení Čestného pohřebiště za národní kulturní památku v roce 2017 klade za cíl dokončení soupisu obětí, které jsou na Čestném pohřebišti uloženy, a zahájení veřejné diskuze o budoucí podobě Čestného pohřebiště. Rovněž věří, že se obdobně jako u pátera Toufara podaří dokončit exhumaci paní Zdeny Mašínové starší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…