Praha 8: Šmejdi mají nový trik, jak zneužít důvěru seniorů

27.08.2020 9:15

Dříve často praktikované předváděcí akce předražených už zřejmě tolik nezabírají. Tzv. šmejdi se nevzdávají a přišli s novým trikem, jak zneužít důvěřivost starších lidí a vymámit z nich peníze.

Praha 8: Šmejdi mají nový trik, jak zneužít důvěru seniorů
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Seniory v bytových domech přesvědčují, že zámky na jejich dveřích nejsou dostatečně bezpečné vůči zlodějům. A rovnou jsou připraveni na místě zámek vyměnit za údajně bezpečnější. Samozřejmě za neúměrně vysokou cenu. Právě takový případ nyní řeší radnice Prahy 8. Kvalifikovaný je jako přestupek pro porušování tržního řádu.

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8813 lidí

Seniorku v Kobylisích před několika týdny přesvědčili dva podomní zámečníci, že má zámek u vchodových dveří do bytu zastaralý a aby nedošlo k vloupání do jejího bytu, že jí namontují nový. Při svém zdůvodňování byli oba velmi přesvědčiví, dokonce tvrdili, že cena je zvýhodněná právě pro seniory. Seniorka nakonec souhlasila. Co jí ale povedení zámečníci neřekli, že cena za vložku MULT–T-LOCK je 1248 Kč, zatímco od seniorky vybrali 4990 Kč.

Za podobnou službu výměny zámku si profesionální zámečnické firmy účtují kolem tisíce korun. Praktiky šmejdů jsou však takové, že často zámek nejprve vymění a až posléze řeknou, kolik za něj chtějí peněz. Částka je pokaždé jiná. Falešní prodejci částku navrhují od boku a zkoušejí, co jim projde. Instalovat tímto způsobem nový zámek do bytů je navíc velmi nebezpečné, protože nový vlastník zámku nikdy přesně neví, kolik klíčů k němu doopravdy existuje.

Odborníci proto varují před podobnými triky a doporučují podomní zámečníky odmítat. Nákup a instalace zámku je totiž komplexní proces, který má své náležitosti. Odborná firma napřed postup a výběr vhodného výrobku nejen zkonzultuje, ale také naplánuje instalaci. K výrobku i službě pak dodá předávací protokol, fakturu se všemi podrobnostmi a také záruku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…