Praha 8 odpustí nájemné podnikatelům a živnostníkům postiženým opatřeními Covid-19

07.07.2020 10:44

Se slevou na nájemném v rozmezí 30 – 50 % mohou počítat podnikatelé a živnostníci v prostorách ve správě Městské části Praha 8. Jde přibližně o 400 nájemců, na které dopadly v různé míře opatření spojená s koronavirem. Slevy se vztahují k období duben až červen letošního roku. Návrh, který na základě četných debat s podnikateli a obchodníky předložil radní Tomáš Slabihoudek, schválilo červencové zastupitelstvo městské části Praha 8.

Praha 8 odpustí nájemné podnikatelům a živnostníkům postiženým opatřeními Covid-19
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Polovina nájemného bude odpuštěna nájemcům, kteří od dubna do června nemohli své provozy vůbec otevřít. Sleva 30% na nájemném pak platí pro všechny podnikatele, jejichž činnost byla bezpečnostními opatřeními dotčena částečně.

„Návrh se týká zhruba čtyř stovek prostor, které naše městská část pronajímá. Chceme tímto krokem pomoci většině podnikatelů a živnostníků, na které dopadla tíživě omezení spojená s koronavirem. Činíme tak aktivně a bez dodatečných podmínek. Uvědomujeme si, jaký mají obchody, kavárny a služby význam pro nabídku a kvalitu života v naší městské části,“ vysvětluje radní Tomáš Slabihoudek.

Z průzkumu mezi nájemci vyplývá, že tento vstřícný krok většině podnikatelů a živnostníků pomůže překlenout složité období. Oceňují rychlost a konkrétní podobu podpory. Stejně jako připravený proces, jak o úlevu na nájemném žádat.

„S množstvím nájemců jednáme individuálně. Budeme jim oporou pro vyjednávání i pro další formy podpory na úrovni státu a jeho úřadů. V případě majetku spravovaném naší městskou části budeme situaci nadále sledovat a pomáhat, kde je potřeba,“ doplňuje radní Tomáš Hřebík, podle nějž je hezkou ukázkou vstřícného přístupu městské části kupříkladu nedávno otevřený dobročinný Hvězdný bazar, který získal za výhodných podmínek krásný prostor na rohu Sokolovské a Urxovy ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…