Praha: Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku

15.03.2012 14:20

Program „Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku“ naučí děti pražských mateřských školkách, jak předcházet úrazům

Praha: Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Úrazy mají na svědomí až 300 dětských životů ročně a vedou tak k mnoha zbytečným úmrtím dětí. Většině úrazů předchází řada rizikových situací, které můžeme rozpoznat a předejít jim správnou prevencí. Děti jsou také stále častěji účastníky či svědky dopravních nehod. Proto Magistrát hlavního města Prahy přichází s iniciativou speciálně připraveného programu, zaměřeného na bezpečnostní průpravu dětí předškolního věku, kdy se nejlépe formuje jejich osobnost a je možné je pozitivně ovlivňovat.

Tento projekt dnes v Mateřské školce Tyršovka na Praze 4 odstartovala Helena Chudomelová radní pro oblast školství a současně předala zástupcům záchranářů, kteří se na programu bezpečnostní průpravy dětí podílí, moderní výukovou resuscitační panenku odpovídající věku a velikosti pětiletého dítěte.

„Je důležité, aby i předškoláci věděli, že úrazům je možné předcházet a jak se zachovat v situaci, kdy k úrazu dojde. Dětem tak můžeme pomoci naučit se zvládat kritické situace i v okamžiku, kdy se třeba něco přihodí a ony se nemohou spolehnout na doprovod dospělé osoby,“ říká radní Chudomelová.

Pilotní projekt je momentálně zaměřen pouze na bezpečnostní prevenci proti úrazům. Následný program bude rozšířen o prevenci proti sociálně nebezpečným osobám a přírodním živlům, jakými je voda a oheň. Probíhat bude za přispění Domů dětí a mládeže od dubna do června a následně od září do listopadu vždy v 5 lokalitách v různých částech Prahy. Školky se budou moci k účasti přihlásit zcela zdarma a zvolit si termín i lokalitu, dle předem navrženého plánu. Hravé přednášky a praktický trénink pilotního programu bezpečnostní průpravy pro děti předškolního věku povedou profesionální záchranáři Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy. Následné preventivní průpravy pak budou posíleny policisty a Hasičským sborem hl. m. Prahy.

„Jsem ráda, že se nám podaří dostat prevenci úrazů k dětem, které jsou možnými riziky nejvíce ohroženy. Budeme se věnovat základním oblastem, kde se malé děti s nebezpečím setkávají nejčastěji – prevenci úrazů doma či ve školce, při sportu a v rámci volného času, v dopravním provozu i v autě, anebo při pobytu v přírodě či pohybu ve městě. Hravá a přístupná forma, s možností využití příběhu rodiny Lumpíkových, dalších názorných interaktivních prvků jakými jsou tématické omalovánky či vystřihovánky a moderní resuscitační panenky pomůže dětem snadněji pochopit souvislosti a pravidla prevence i chování v případě úrazu, “ dodává radní Chudomelová.

Projekt má za cíl seznámit děti hravou formou s riziky, která na ně číhají prakticky všude - doma, na ulici i v dětských parcích. Motivovat je k péči o vlastní zdraví, vést je k osvojení pravidel, díky nimž lze nebezpečným úrazům předcházet. Část výukového programu je pak směrována přímo na rodiče předškoláků. Projekt si dává za úkol seznámit rodiče s největšími riziky pro dítě, motivovat je k prevenci bezpečnosti v jejich bezprostřední blízkosti. Velmi užitečnou prevencí je i doporučení, aby děti znaly pro všechny případy telefonní číslo alespoň jednoho z rodičů.    

Volba tematických okruhů, jimž se program věnuje, vychází z odborných studií a statistických údajů záchranné služby hlavního města Prahy s akcentem na nejčastější výskyt úrazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…