Praha: Centrální část parku Stromovka prošla úspěšnou tříletou rekonstrukcí

11.11.2017 17:56

Primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a radní hl. m. Prahy Jana Plamínková dnes slavnostně otevřely nové sourybničí, které vzniklo v rámci celkové revitalizace centrální části parku Stromovka. Náklady na všechny práce ve středu Stromovky se vyšplhaly na 71,5 miliónu korun.

Praha: Centrální část parku Stromovka prošla úspěšnou tříletou rekonstrukcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Na celkové rekultivaci  se pracovalo v letech 2015-2017. Nejprve se v r. 2015 opravovaly stávající tři rybníky včetně historické  Rudolfovy štoly, kterou se všechny rybníky ve Stromovce napájí. V roce 2016 byly na místě nejvíce podmáčených luk vybudovány dva nové rybníky o celkové ploše více než 13 200 m2, rovněž byla prokopána nová vodní koryta propojující  staré a nové rybníky do jedné soustavy. Nové rybníky byly navrženy také s ohledem na „Dubový pahorek“ tak, aby působil  jako ostrov, kterým historicky v 17. století skutečně byl. Celkově bylo vytěženo a odvezeno více než 17 700 m3 zeminy a bahna. V rámci nových rybníků byla postavena dvě dřevěná mola, umožňující snadný přístup k vodě, rovněž byl zprovozněn prám na ostrůvek na menším rybníku.

„Stromovka je nejvýznamnějším pražským parkem a jsem proto ráda, že se nám ji daří neustále rozvíjet. Byly opraveny existující rybníky, ale také jsme vybudovali nové, zrekonstruovali jsme cesty a postavili schodiště. Velká rekonstrukce centrální části ale není jedinou změnou, která se ve Stromovce odehrává. Nevyužitou část výstaviště jsme připojili k parku, čímž jsme ho zvětšili o 23 tisíc metrů čtverečních, ale hlavně se konečně začalo s dlouhé roky odkládanou rekonstrukcí Šlechtovy restaurace,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

V roce 2017 probíhala celková rekonstrukce všech cest (celková délka 3 900 m), staré poškozené asfaltové povrchy byly změněny na mlatové, část cest byla nově trasována tak, aby zohlednily a pro pěší logicky propojily nové vodní plochy, mola a nová schodiště. Ta byla vybudována na třech místech a  usnadňují překonání strmých břehů bývalého Rudolfova rybníka. Souběžně  probíhala v letech 2016-2017 rehabilitace trávníků na celkové ploše více než 93 000 m2 včetně terénních modelací  - odstranění historicky vzniklých nerovností. Centrální louka, kde je již hladina spodní vody níže než u luk poblíž rybníků, a je tedy sušší, bude nově velmi intenzivně udržována tak, aby ji bylo možné užívat jako pobytovou louku snášející větší zátěž

„Šlo o největší investiční akci ve Stromovce za poslední desítky let a doufám, že nyní bude v centrální části parku Stromovka na dlouhé roky klid, protože žádná podobně veliká akce už nebude potřeba,“ doplnila radní Jana Plamínková.

V roce 2017 byly dosazeny také nové stromy, celkem 163 kusů, a také mokřadní rostliny do břehů rybníků a leknínů (140 ks) na vodní hladinu. V rámci stavby bylo také v průběhu prací nalezené  historické napajedlo pro koně  repasováno na kašnu, bylo obnoveno pítko na dětském hřišti a pro celkové oživení vybudována fontána v novém rybníce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.