Praha: Divoká Šárka je o víkendu přístupná veřejnosti

14.07.2012 14:20

Pražané a návštěvníci metropole se budou moci do Divoké Šárky vypravit již o víkendu. V pátek se rozhodlo o otevření cesty mezi koupališti Džbán a U Veselíka. Cesta byla uzavřena po pádu kamenů minulý víkend. Magistrát zadal geologům a horolezcům, aby celé místo prozkoumali a zbavili nebezpečných hornin.

Praha: Divoká Šárka je o víkendu přístupná veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Provedené sanační práce splnily svůj účel. Bylo odstraněno bezprostřední nebezpečí pádu balvanů a bloků horniny na veřejnou komunikaci. Velmi kladně hodnotím zřízení kamenné rovnaniny na úpatí svahu, která je schopná zachytit drobnější úlomky horniny. Důvody uzavření komunikace pro veřejnost sice pominuly, ale lokalita bude pravidelně kontrolována nejen po zimním období, ale i po extrémních přívalových srážkách,“ řekl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

 

V sobotu 7. července se v Divoké Šárce zřítily na cestu balvany. Při pádu kamenů nebyl nikdo zraněn, městský statik ale nechal stezku okamžitě uzavřít. Příčinou pádu byly vydatné deště.

V prostoru Šáreckého údolí došlo po extrémních přívalových srážkách k uvolnění a

následnému spontánnímu zřícení balvanů až bloků horniny až na místní komunikaci. Situace byla vyhodnocena jako havarijní, neboť by reálně mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti, zdraví a života obyvatel. Komunikace byla proto z bezpečnostních důvodů uzavřena pro veřejnost. Následně město požádalo firmu Aquablues, s.r.o., o základní sanační práce. Ty spočívaly zejména v podrobné prohlídce suťových svahů a skalních stěn dotčeného úseku Šáreckého údolí, řízeném uvolnění balvanů a skalních bloků hrozících pádem z erozních rýh suťových svahů a skalních stěn. Balvany a skalní bloky, které dopadly až na místní komunikaci, byly zčásti uloženy do kamenné rovnaniny u paty svahu, zčásti odvezeny z lokality. Celkem bylo uvolněno 10 m3 horninového materiálu, přičemž většina se po rozpadu na drobnější úlomky stala součástí suťových svahů. Po další fyzické kontrole a finálním dočišťování skalní stěny byly práce ukončeny úklidem lokality v pátečních dopoledních hodinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…