Praha: Finanční injekce pro podnikatele

30.10.2012 15:23

Radní pro majetek a podporu podnikání Aleksandra Udženija představila klíčové projekty programu Akcelerace pro podnikatele. Jeho cílem je komplexní a adresná podpora v oblasti podnikání na území hlavního města, odstranění bariér a efektivní podněcování změn v této oblasti, dále pak možnost dotací.

Praha: Finanční injekce pro podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

 Hmatatelným nástrojem finanční podpory podnikatelské veřejnosti je projekt Inovační vouchery, který vznikl z iniciativy radní pro informatiku a evropské fondy Ing. Evy Vorlíčkové.

Na dnešní tiskové konferenci radní Aleksandra Udženija (ODS) krátce připomněla stěžejní cíle projektu Akcelerace – programu podpory podnikání na území hlavního města Prahy v letech 2012 – 2014 a shrnula jeho základní pilíře, a to Kontaktní centrum, Internetový portál a Manuál pražského podnikatele, které jsou implementačními prostředky pro konkrétní nástroje podpory podnikání.

„Jedním ze stěžejních cílů projektu Akcelerace je podpořit podnikání v našem hlavním městě a centralizovat informace, které podnikatelé potřebují pro samotný začátek podnikání i v jeho již úspěšném průběhu, na jednom místě. V současné době musí každý podnikatel začátečník navštívit mnoho institucí, aby se dobral toho, co vše vlastně ke svému podnikání potřebuje. Informace, jež získává, jsou tak roztříštěné a často nepřehledné. Za klíčovou pro úspěšnost projektu proto považuji úzkou spolupráci s jednotlivými ministerstvy a organizacemi. Výsledkem bude praktická a smysluplná každodenní podpora podnikání na území hlavního města Prahy. Mám velkou radost, že mohu pražské podnikatele pozvat do prostor Kontaktního centra do Opletalovy 22, které bude dne 16. 1. 2013 slavnostně otevřeno. Současně bude spuštěn i Internetový portál a vydáno první číslo periodika Manuálu pro podnikatele," říká Aleksandra Udženija.

K podpoře a aktivní účasti na projektu se přihlásilo podpisem memoranda o spolupráci mnoho významných partnerů, a to např. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s., Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s., CzechInvest, CzechTrade, Komora pro hospodářské styky se SNS, Centrum pro regionální rozvoj ČR a mnoho dalších.

Jedním z klíčových nástrojů tohoto projektu podpory podnikání jsou tzv. Inovační vouchery. „Inovační voucher je zjednodušeně řečeno jakýsi poukaz na nákup služeb výzkumu a vývoje, který si firma koupí s výraznou slevou díky podpoře magistrátu“, vysvětluje radní Ing. Eva Vorlíčková (Top 09). Cílem je, aby začala fungovat aktivní spolupráce mezi soukromou a státní sférou v oblasti inovací. „Vouchery umožňují firmě plně se soustředit na byznys, zatímco výzkumník dodá znalosti potřebné pro inovace“, dodala Ing. Eva Vorlíčková, díky jejíž podpoře jsou Inovační vouchery uváděny do života.

Magistrát vyčlenil v rozpočtu na rok 2013 pro podporu podnikatelů prostřednictvím Inovačních voucherů 10 milionů korun, v rámci této sumy chce podpořit zhruba 100 projektů. Nicméně bude záležet na konkrétní výši jednotlivých žádostí. Výše inovačního voucheru (resp. dotace ze strany MHMP na 1 voucher) byla stanovena v rozpětí od 75 000 Kč do 200 000 Kč na jednu žádost, přičemž žadatel bude muset vložit minimálně 25 % vlastních zdrojů. Voucher lze použít na zpracování analýzy, expertní zprávy, protokolu z měření, návrhu prototypu, funkčního vzorek, provozního manuálu, grafického designového návrhu, technického výkresu, designové studie, marketingové strategie, inovačního / technologického auditu. Radní se nejprve zabývala variantou financování z EU fondů, ale tato varianta se ukázala být nerealizovatelná, a to z důvodu končícího programovacího období. Nicméně radní plánuje, že vouchery by mohly být hrazeny z EU fondů v příštím programovacím období (tj. 2014 - 2020).

Implementační agenturou projektu Inovační vouchery na území hlavního města Prahy bude společnost Rozvojové projekty Praha, a. s., která je též zodpovědná za realizaci celého projektu Akcelerace. Akciová společnost Rozvojové projekty Praha má pouze jednoho akcionáře a tím je Hlavní město Praha. Její odpovědností bude v maximální míře pomoci podnikatelům s orientací v možnostech využití projektu a minimalizace administrativní zátěže.

Rozhodnutí o přidělení inovačního voucheru bude v odpovědnosti nezávislé a vysoce erudované komise odborníků, jež bude jmenována Radou hlavního města Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…