Praha: Florenc 21 – mezinárodní soutěž, co které se mohou zapojit i Pražané

23.04.2021 9:39

Okolí autobusového nádraží na Florenci projde v budoucnu zásadní proměnou. Na konci března vyhlásili většinoví majitelé pozemků, ČSAD Praha holding a Masaryk Station Development, společně s hlavním městem Prahou mezinárodní urbanistickou soutěž, která přinese návrh na možnou podobu lokality již před koncem tohoto roku.

Praha: Florenc 21 – mezinárodní soutěž, co které se mohou zapojit i Pražané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Místo má do budoucna sloužit jak místním obyvatelům, tak i cestujícím. Pražané i návštěvníci města se mohou vyjádřit buďto formou online dotazníku či v infostánku přímo na místě. Výsledky šetření se stanou jedním z podkladů soutěžících při tvorbě návrhů.

Lokalitu pražské Florence, kterou tvoří několik nefunkčních transformačních ploch, čeká proměna. Mezinárodní soutěžní workshop určí podobu uspořádání celého území a zapojí do procesu všechny zainteresované aktéry v čele s hlavním městem, městskými částmi Praha 1 a Praha 8 nebo Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Do 26. dubna mohou týmy architektů, urbanistů, krajinářů a dopravních expertů z celého světa zasílat přihlášky do soutěže. Odborná mezinárodní porota z nich následně vybere pět týmů, které se soutěže zúčastní.

Od 21. dubna do 5. května se však k území může vyjádřit i veřejnost. Zapojit se může buď vyplněním online dotazníku, nebo přímo na místě v informačním stánku při vstupu do nové odbavovací haly ÚAN Florenc, kde se zároveň dozví podrobnosti o všech záměrech v území i o soutěži. Postřehy a komentáře budou shrnuty do publikace „Informace o území“, kterou obdrží účastníci soutěže před prvním soutěžním workshopem. Stanou se tak jedním z podkladů soutěžících při tvorbě urbanistických návrhů.

Další fáze zapojení veřejnosti čeká Pražany v druhé polovině listopadu, kdy budou všechny návrhy představeny na výstavě, a veřejnost bude mít možnost ke každému návrhu podat komentář. Tyto komentáře budou následně zpracovány do zprávy pro porotu soutěže jako jeden z podkladů pro hodnocení návrhů a výběr vítěze soutěže.

„Lokalita Florence je klíčovým prostorem pro město, jelikož se nachází téměř v jeho středu a zároveň je významným dopravním uzlem. Nové uspořádání území navrhne mezinárodní urbanistická soutěž. Je to důležitý krok pro rozvoj vnitřního brownfieldu města a my chceme také slyšet a znát názory obyvatel a chceme je zapojit do samotného návrhu,“ doplňuje Petr Hlaváček, I. náměstek primátora a radní pro oblast pro územního rozvoje.

V porotě soutěže zasednou špičky světové architektury jako je Winy Maas, zakladatel kanceláře MVRDV, či slavný holandský urbanista Kees Christiaanse, jehož kancelář KCAP se podílela na čtvrti HafenCity v Hamburku. V porotě je i profesor urbanismu z londýnského The Bartlett Matthew Carmona, který se zabývá nejen tzv. place makingem, ale i tím, jak co nejefektivněji zorganizovat urbanistickou soutěž, což není v globálních městech s množstvím protichůdných zájmů jednoduché.

Informační stánek Florenc 21
U vstupu do nové odbavovací haly ÚAN Florenc z Křižíkovy ulice
21. – 30. dubna 2021
Po – Čt: 13:00 – 18:00
Pá: 11:00– 16:00

On-line dotazník a další informace jsou dostupné na stránkách soutěže www.florenc21.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…