Praha: Hasiči zdolávali hostivařský požár i přes řadu překážek

09.05.2018 10:06

Rozsáhlý úterní požár haly v pražské Hostivaři spojený s explozemi tlakových lahví si vyžádal náročný zásah pražských hasičů a dalších jednotek integrovaného záchranného systému. Ti jej zdolávali ještě během noci a středečního rána. Ulice U továren, kde je místo požáru, zůstává pro dopravu uzavřena.

Praha: Hasiči zdolávali hostivařský požár i přes řadu překážek
Foto: cez.cz
Popisek: Hasič strojník z EPC coby obsluha zásahového vozidla, vlevo členové požární hlídky.

„Pražským hasičům nelze než vyseknout velkou poklonu. Zasloužili se nejenom o zdolání požáru, ale v první řadě učinili vše proto, aby nedošlo k ohrožení obyvatel této městské části. Přitom se vlastními silami museli vypořádat s nedostatkem vody v okolí, když zkolabovala hydrantová síť, a ochránit další přilehlé rizikové objekty jakými byla třeba truhlářská dílna. Velmi si cením organizace i dalších jednotek integrovaného záchranného systému, za to jak podporovaly nasazení hasičů včetně ochrany jejich zdraví. A svůj úkol velmi dobře splnili i příslušníci pořádkových složek, kteří pro změnu dbali na bezpečnost přihlížejících, co si ale bohužel tuto živelnou pohromu zřejmě spletli s nějakou atrakcí, aniž by si uvědomili, jak velkému riziku jsou záchranáři vystaveni,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Při zásahu se vystřídalo celkem 39 jednotek pražských profesionálních a dobrovolných hasičů a chemická služba a také 5 jednotek a chemici ze Středočeského kraje. Na pomoc jim byl vyslán vrtulník, který oheň hasil pomocí speciálního vaku na vodu - tzv. bambi vaku. K ochraně sousedního objektu hasiči použili systém Cobra, zařízení založené na technologii vodního paprsku, které rozprašuje vodu a vytváří vodní mlhu pro ochlazování vysokých teplot. Pražská záchranka poslala k požáru speciální vozidlo Atego a posádku rychlé zdravotnické pomoci. Obyvatelé Hostivaře a přilehlých částí byli prostřednictvím tzv. mluvících sirén o situaci informováni a z preventivních důvodů vyzváni, aby neotevírali okna a nevycházeli. Večer se na místo požáru dostavil ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Průběžné informace o vývoji situace zveřejňovali pražští hasiči na sociálních sítích. O požáru rovněž informoval bezpečnostní portál hl. m. Prahy, kde občané  v podobných případech najdou potřebné informace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…