Praha: Projekt na záchranu učňovského školství Řemeslo žije! slaví páté výročí

22.01.2012 9:12

Již pátým rokem pokračuje projekt ŘEMESLO ŽIJE! Jako prostředek na záchranu učňovského školství byl zahájen v roce 2008, během doby se však transformoval do podoby rozsáhlého programu, který působí na celou oblast pražského středního odborného školství.

Praha: Projekt na záchranu učňovského školství Řemeslo žije! slaví páté výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na přednášce. Ilustrační foto

„Původní projekt, jehož hlavním záměrem bylo posílit nábor do prvních ročníků učebních oborů, se velmi rychle transformoval do podoby programu zaměřeného zejména na řešení strukturálních nedostatků v učňovském školství. Podniky většinou oprávněně kritizují úroveň připravenosti absolventů učebních oborů, a to, že pak neúměrně dlouho trvá jejich adaptace,“ uvedla ředitelka magistrátního odboru školství Lenka Němcová. Tento stav přičítají odborníci necitlivému oddělení učňovského školství od podniků.

„Praha jako jediný z krajů v naší republice dala prioritu při řešení problematiky učňovského školství právě tomuto strukturálnímu problému,“ doplnila radní pro oblast školství Helena Chudomelová. Cílem je dosáhnout situace, kdy učňovské školství bude opět systémovým zdrojem kvalifikované pracovní síly pro pražský průmysl a řemesla. Proces by mělo podpořit zavedení nových motivačních pobídek pro žáky včetně pobídek finančních (program KOLBEN). Podniky budou schopny lépe rozpoznat kvalitní žáky a zájem o ně jako o budoucí pracovníky projevovat prostřednictvím draftového systému LANNA, případně se budou moci podílet i na doplnění základního vzdělávacího standardu – a to opět i finančně. „Pokud to bude úspěšné, hlavní město by tak mohlo disponovat systémem opatření zavádějícími regulační prvky trhu do prostředí středního odborného školství, kde dosud chybějí,“ míní radní Chudomelová.

Pozornost, kterou věnuje hlavní město Praha učňovskému školství, se odráží i ve finanční podpoře. „Každoročně plyne zejména na zavádění nových způsobů a rozšiřování spolupráce s podnikovou sférou a tím vyvolaného zkvalitňování výuky značné množství prostředků. Od původního rozpočtu ve výši necelých dvou milionů korun v roce 2008 se náklady tohoto rozsáhlého programu přehouply vloni přes 10 milionů korun a s přibližně stejnou částkou se počítá i pro letošek,“ shrnula ředitelka Němcová. Kromě toho jsou podle ní vybrané aktivity podpořeny z prostředků Evropské unie. Do roku 2013 bylo pro tento účel vyčleněno na základě zpracovaného projektu téměř 24 milionů korun.

Město se nyní snaží i podpořit zájem žáků 9. tříd o odborné vzdělávání na středních průmyslových školách, zejména o obory jako např. strojírenství, elektrotechnika, katastr a geodézie, stavebnictví, aplikovaná chemie či technologie zpracování potravin, o které zájem upadá, ačkoli jsou na trhu práce žádány. K tomu účelu organizuje Projektové dny středních škol, které budou pokračovat i v druhém pololetí tohoto školního roku. Zatím se do nich zapojilo deset středních průmyslových škol, které připravily pro základní školy různé akce. Některé z nich se uskuteční formou pravidelně se opakujícího hodinového setkání vždy zaměřeného na konkrétní oblast (např. SPŠ na Proseku), jiné školy připravily setkání typu workshopu, kdy na konci odpoledne si žák základní školy odnese hotový výrobek (VOŠ a SPŠ potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 – výroba a technologie výroby pečiva, SPŠ zeměměřická, Praha 9, Pod Táborem 300 – výroba a tisk vlastní mapy nebo VOŠ oděvního návrhářství a SOŠ oděvní, Praha 7 – výroba textilního modelu).

Střední průmyslové školy

1.         Střední průmyslová škola zeměměřická, Praha 9, Pod Táborem 300
2.         Vyšší odborná škola  a Střední průmyslová škola elektrotechnická Františka Křižíka, Praha 1, Na Příkopě 16
3.         Střední průmyslová škola elektrotechnická, Praha 10, V Úžlabině 320
4.         Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10
5.         Vyšší odborná škola oděvního návrhářství a Střední průmyslová škola oděvní, Praha 7, Jablonského 3
6.         SPŠ na Proseku, Praha 9, Novoborská 2
7.         Masarykova střední škola chemická, Praha 1, Křemencova 12
8.         SPŠ, Praha 10, Na Třebešíně 2299
9.         Střední průmyslová škola stavební Josefa Gočára,Praha 4, Družstevní ochoz 3
10.       Střední průmyslová škola strojnická, škola hlavního města Prahy, Praha 1, Betlémská 4/287

Situací pražského školství, respektive dlouhodobým záměrem vzdělávání v hlavním městě v letech 2012 až 2016, se chce na mimořádném zasedání počátkem února zabývat výbor pro výchovu a vzdělávání zastupitelstva hlavního města.

Přehled programů:

WALTER, LANNA, WALDES, KOLBEN - jednotlivé součásti realizace Plánu dlouhodobé podpory učňovského školství a řemesel v hlavním městě Praze v letech 2010 až 2013 nazvané podle významných pražských podnikatelů předminulého století.

WALTER je program na zavedení tzv. souborných prací, tj. zkoušek kombinující několik odborných předmětů, včetně odborného výcviku, které v pravidelných intervalech hodnotí jejich profesní přípravu. Vzhledem k tomu, že tyto práce v programu WALTER jsou zadávány a hodnoceny za významné účasti podniků, stávají se prostředkem k zásadně jiné transparentnosti vzdělávacího procesu vůči budoucím zaměstnavatelům.

KOLBEN je navazující systém předlohy stipendijního řádu, kdy podle dlouhodobého hodnocení profesní vyspělosti žáka (VOS = Value of Sklills) v jednotlivých skupinách oboru vzdělání jsou přidělovány různé benefity.

LANNA je posledním subsystémem realizace dlouhodobého plánu, který umožňuje vzájemnou identifikaci nejlepších žáků a nejvyspělejších zaměstnavatelů. Vytváří prostor pro přímou účast podniků na zajištění vzdělávání, včetně  tzv. vzdělávacího nadstandardu u vybraných žáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…