Výběr místa pro konání prvního částečně bezobalového trhu v Česku nebyl snadný. Ve hře bylo hned několik lokalit. Nakonec se organizátoři rozhodli pro Prahu 7. S výběrem pomohli i přátelé. „V okolí Řezáčova náměstí bydlí několik kamarádů a těch jsme se zeptali, co si o otevření farmářského trhu, kde si budou zákazníci nakupovat do vlastních nádob, myslí. Oni se ptali zase těch svých a výsledek byl, že místní byli pro. Další důvod byl vstřícný přístup radnice Prahy 7, která nám farmářský trh na Řezáčově náměstí povolila pořádat poté, co jsme prošli ročním zkušebním provozem,“ zavzpomínala na začátky provozu farmářského trhu Heřmaňák jeho organizátorka Šárka Sedláčková.
První farmářský trh se sníženou produkcí potravinových obalů přijali místní obyvatelé s nadšením. Kromě nákupu do vlastních nádob je pro trh typická i přátelská sousedská atmosféra. „Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam míří stovky turistů, je Heřmaňák spíš sousedským trhem. Lidé v okolí Řezáčova náměstí jsou strašně fajn, přátelské vztahy vznikají nejen mezi zákazníky, ale myslí i na místní farmáře. Například ve velkém nosí farmářům suché pečivo pro zvířata, aby se nevyhazovalo do popelnice. Na trhu máme takový retro svět, tak jak se to dělalo dřív, když ještě nebylo úplně všechno jen na jedno použití. Heřmaňák je takové klidné příjemné zákoutí, kde se nám podařilo trochu zastavit čas,“ popsala atmosféru trhu Šárka Sedláčková.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV