Praha bude mít novou záchrannou stanici pro zraněné volně žijící živočichy

29.04.2015 14:26

Městská rada potvrdila, že se Lesy hl. m. Prahy budou nadále starat o zraněné volně žijící živočichy na celém území Hl. m. Prahy. Na návrh radní Jany Plamínkové byl řediteli této městské organizace uložen úkol pokračovat ve výstavbě nové záchranné stanice pro tato zvířata a sama radní převzala úkol zajistit v letech 2016 a 2017 pro tuto investici v městském rozpočtu potřebné finanční prostředky.

Praha bude mít novou záchrannou stanici pro zraněné volně žijící živočichy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Lesy hl. m. Prahy se o zraněné volně žijící živočichy starají od roku 2011 a Záchranná stanice hl. m. Prahy pro handicapovaná zvířata volně žijící v přírodě byla o rok později přijata do Národní sítě záchranných stanic České republiky. Přijímá volně žijící živočichy kromě velkých šelem a s příjmem přes 2 500 živočichů ročně je nejvytíženější záchrannou stanicí v České republice. Pracuje v areálu v Jinonicích, který Lesy hl. m. Prahy převzaly do správy ve velmi zdevastovaném stavu od ZO  ČSOP Dolní Břežany.

„Nynější provizorní stav areálu přestává být udržitelný a z toho důvodu Lesy hl. m. Prahy přistupují k výstavbě nové Záchranné stanice hl. m. Prahy. Stavba bez podpory hlavního města není možná, proto jsme dnes v radě rozhodli o realizaci a financování projektu. Nová Záchranná stanice hl. m. Prahy bude postavena během následujících čtyř let a kromě své primární funkce, záchrany volně žijících živočichů, bude plnit i úkoly ekovýchovné,“ řekla po jednání radní Jana Plamínková.

Jak doplnila, z 2 500 přijatých živočichů tvoří téměř dvě třetiny ptáci. Jen za poslední dva roky byly investice do areálu přes 700 000 Kč, ale zahrnovaly jen zcela nezbytné opravy. Vybavení Záchranné stanice hl. m. Prahy už proto neodpovídá běžným standardům záchranných stanic.

„Postupovat takto dál už bylo nejen nemožné, ale i zcela neekonomické. Probíhá proto změna územního plánu, která umožní širší území v Jinonicích pro daný účel trvale využívat. Do konce letošního června bude hotová studie na celý areál a poté začne samotná výstavba, která je rozdělena na dva logické celky - léčebnou a odchovnou část a ekovýchovnou část určenou veřejnosti. Spojujeme tak funkce, které jsou z pohledu dlouhodobé perspektivy logické a vznikne tak zařízení, které bude sloužit nejen záchraně divokých zvířat, ale i široké veřejnosti,“ řekla radní Jana Plamínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…