Praha na veletrhu MIPIM: Ambice realizovat projekty světové architektury, rozvojová území jako příležitost pro investice

18.03.2017 10:42

Pátečním dnem vyvrcholil veletrh MIPIM, největší evropská přehlídka nemovitostí a investičních příležitostí, jejíž 28. ročník probíhá ve Festivalovém paláci francouzského Cannes od úterý 14. března. V konkurenci desítek evropských metropolí a regionů o pozornost zahraničních investorů usiluje také Praha ve společné expozici Czech Cities, v níž se poprvé v historii veletrhu spojila s Brnem, Ostravou a komerčními partnery působícími na českém realitním a investičním trhu.

Praha na veletrhu MIPIM: Ambice realizovat projekty světové architektury, rozvojová území jako příležitost pro investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

To, že tři největší česká města sdružila své síly i finanční prostředky a prezentovala Českou republiku, její investiční prostředí a realitní trh poprvé v historii MIPIMu v jedné expozici, bylo pro potenciální investory mnohem efektivnější. Všechny podstatné informace tak mohli získat na jednom místě, kde také měli příležitost k jednání s nejvyššími představiteli jednotlivých měst. I tato zdánlivá maličkost může mít velký vliv na rozhodování o umístění investice do konkrétní lokality či projektu, když města v Evropě často nabízejí pro vstup investorů srovnatelné podmínky. O čím dál více konkurenčním trhu evropských metropolí vypovídá i fakt, že se MIPIMu zúčastnilo na 700 zástupců municipalit, mezi nimi všechny významné evropské metropole od Londýna přes Berlín a Paříž až po Moskvu. Konkrétní výsledky první společné prezentace tří největších českých měst na MIPIMu ukáže až čas - vzhledem k výši investic do rozsáhlých projektů je to vždy běh na dlouhou trať. Již nyní ale lze říci, že návštěvnost expozice byla vysoká; recepce na stánku pro stávající a potenciální obchodní partnery a investory ve středu 15. března se zúčastnilo na 150 hostů.

Aby si hlavní město udrželo svou pozici jednoho z 10 nejbohatších regionů EU, je třeba, aby mělo dostatek ploch pro svůj územní rozvoj. Svou prezentací na letošním MIPIMu Praha chtěla ukázat, že se rozvíjí v souladu se současnými trendy. Těmi jsou mj. rostoucí koncentrace obyvatel do měst (podle analýzy světové Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD bude do roku 2050 žít ve městech až 70 % populace, v Praze se očekává do roku 2050 nárůst počtu obyvatel zhruba o 250 000). Nové atraktivní městské čtvrti mohou v příštích desetiletích vzniknout na nyní opuštěných či nevyužívaných územích – například v areálech bývalých průmyslových závodů či nákladových nádraží (Smíchovské nádraží, nádraží Bubny, nákladové nádraží Žižkov, různé části Vysočan a další). Pražská primátorka Adriana Krnáčová k prezentaci hlavního města na veletrhu uvedla: „Praha je unikátní město s bohatým historickým geniem loci, s nímž se identifikujeme a chceme jej zachovat. Právě proto, že máme na co navázat, chceme z hlavního města znovu vytvořit centrum světové architektury a mít zde stavby od ikon v oboru. První vlaštovkou může být budoucí revitalizace Masarykova nádraží, kde pod taktovkou Penta Investments vzniká Central Business District podle vize uznávané architektky Zahy Hadid. Projekty tohoto typu mohou vznikat na celkem 15 velkých rozvojových územích, které má Praha aktuálně k dispozici a do nichž je třeba přivést nový život. Modelovým příkladem, který na MIPIMu prezentujeme a zaznamenali jsme na něj velký ohlas, je území tzv. Kreativní čtvrti v Praze 9. Je totiž velmi dobrou ukázkou spolupráce mezi řadou subjektů: městem, příslušnou městskou částí, architekty, soukromým investorem a developerem i dalšími zájmovými skupinami, jakými jsou v tomto případě umělci. Inspirací pro tento projekt nám byla pařížská La Défénse, kdy zde v první fázi vzniklo několik budov, které vdechly celému území nový ráz. Na ně se pak navazovaly další investice a další výstavba až do dnešní hypermoderní čtvrti se všemi funkcemi potřebnými pro příjemný život: od práce přes bydlení až po volnočasové aktivity.“

Objem investic na českém realitním trhu dosáhl loni rekordní úrovně více než 100 miliard Kč a obdobný objem se očekává i letos. Česká republika je ze strany zahraničních investorů vnímána jako bezpečná země pro investice, navíc je i atraktivní zemí pro práci. V globálním žebříčku The Global Talent Competitiveness Index - GTCI, hodnotícím atraktivitu 118 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí, patří Česku 23. příčka. Silnější investiční aktivita může podpořit dynamiku růstu HDP, který vloni zpomalil růst na 2,3 % (v letošním roce očekává Ministerstvo financí růst HDP o 2,6 %).

MIPIM patří k nejvýznamnějším globálním evropským fórům v oboru. I když oficiální statistika veletrhu ještě není k dispozici, odhad francouzského organizátora činí 23 000 akreditovaných účastníků z 90 zemí, vystavujících na více než 19 000 m2 plochy. Z České republiky přijelo do Cannes na 50 společností. Pro města a regiony je MIPIM důležitou prezentační příležitostí, kde se mohou pochlubit realizovanými projekty velkého rozsahu, představit své vize a v podmínkách stále většího konkurenčního boje mezi metropolemi a celými regiony také přilákat investory, jichž přijelo do Cannes 5.300.

Také letos byl veletrh MIPIM ukazatelem globálních trendů. Revoluce v technologiích, geopolitická nestabilita a společenské změny se promítají do celosvětového byznysu – a MIPIM ilustroval, že ani realitní trh není výjimkou. Letošním ústředním tématem proto byla myšlenka „Nového údělu“, parafrázujícího Rooseveltův meziválečný New Deal v USA jako soubor ekonomických a sociálních reforem. Problematiku otevřel svým příspěvkem celosvětově uznávaný globální stratég Parag Khanna a navázalo na něj dalších 16 konferencí a workshopů. Realitní experti se shodli na tom, že „Nový úděl“ klade před současný světový trh s nemovitostmi čtyři velká témata. Prvním z nich je nutnost systematického urbanistického plánování. Na Zemi bude již brzy žít 8,3 mld. lidí a do roku 2050 dvě třetiny z nich budou žít ve městech. To bude klást na světové metropole obrovské nároky - např. pokud jde o jejich schopnost reagovat na klimatické změny, strategie investování, architekturu či stavební technologie. Druhým úkolem je efektivnější využívání zdrojů. Do popředí zájmu se dostává cirkulární ekonomika - zvlášť se zřetelem na to, že energetická poptávka vzroste o 40 % a polovina světové populace bude žít v oblastech s nedostatkem vody. Třetím tématem jsou ekonomické a geopolitické změny. Brexit a volby v USA, Francii, Německu, Itálii a Nizozemsku – to vše bude mít vliv na globální realitní trh, na investice s ním spojené i na budoucí mezinárodní spolupráci. Tohoto tématu se dotkl jak tradiční veletržní summit primátorů, tak i investiční summit s účastí více než 5 000 akreditovaných mezinárodních investorů a zástupců finančních institucí. Čtvrtou velkou výzvou je digitalizace a s ní související témata, která budou čím dál víc ovlivňovat realitní sektor: tzv. Big Data, Smart Data promítající se např. do „chytrých domácností“, umělá inteligence, virtuální realita, 3D tisk a jeho využití v architektuře a stavebnictví apod. Evergreenem veletrhu nadále byla témata, která s myšlenkou „Nového údělu“ souvisejí: inovace a výstavba zelených budov. Speciální workshopy měly také jednotlivé segmenty realitního trhu: bydlení, maloobchodní a kancelářské nemovitosti, hotely, průmyslové a logistické nemovitosti i projekty zdravotní péče, které se dostávají do popředí zájmu v souvislosti se stárnutím světové populace.

Vyvrcholením veletrhu se jako každoročně stalo vyhlášení MIPIM Awards, nejlepších staveb světa uplynulého roku. Tyto prestižní ceny byly letos u příležitosti veletrhu předány vítězným projektům v 11 kategoriích: Administrativní centra, Rekonstruované budovy, Rezidenční projekty, Obchodní centra, Hotely a turistické rezorty, Průmyslové a logistické nemovitosti, Nemocnice a další projekty zdravotní péče, Zelené budovy, Městské projekty regenerace, Projekty budoucnosti a Projekty budoucnosti velkého rozsahu (přesahující 150 000 m2 plochy).

29. ročník veletrhu MIPIM se v Cannes uskuteční od 13. do 16. března 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…