Praha opět míří do Mnichova na prestižní veletrh komerčních nemovitostí Expo Real

01.10.2015 16:04

Evropský veletrh komerčních nemovitostí Expo Real 2015 se uskuteční od 5. do 7. října v areálu Nového výstaviště v Mnichově.

Praha opět míří do Mnichova na prestižní veletrh komerčních nemovitostí Expo Real
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Ve své expozici v hale A2 se chce Praha představit jako atraktivní metropole 21. století, kde se jejím obyvatelům dobře žije a která zůstává díky své nabídce, lokalitě uprostřed Evropy, infrastruktuře, geniu loci i kvalifikované pracovní síle stále zajímavou destinací pro investory. Letos se Praha na Expo Realu soustředí na prezentaci projektů revitalizace dvou dříve ikonických pražských tržnic, které jsou nyní památkově chráněné.

Prvním je obnova a rekonstrukce Staroměstské tržnice v Praze 1, druhým pak oživení a rozvoj areálu Holešovické tržnice na Bubenském nábřeží v Praze 7. Na stánku Prahy budou spoluvystavovat developerské společnosti Central Group a Unibail-Rodamco a mezinárodní síť evropských architektonických ateliérů Equator European Architects, v Praze reprezentovaná studiem Casua. Jádro doprovodného programu pražské expozice tvoří recepce v úterý 6. října v 16 hodin. Po oficiální prezentaci pro obchodní partnery a investory, které na stánku jménem Prahy přivítá Eliška Kaplický Fuchsová (zastupitelka hlavního města a předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP), bude čas na networking.

Obnovení slávy Staroměstské a Holešovické tržnice

U Staroměstské tržnice plánuje Praha její návrat do původního stavu z konce 19. století, kdy sloužila jako tržiště pro obyvatele Starého Města pražského. Objekt se vrátí k původnímu prostorovému konceptu jako velkoryse dimenzované bazilikální haly, plné prodejních stánků. Součástí rekonstrukce bude úprava exteriéru budovy a vytvoření logistických a parkovacích kapacit. Rekonstrukci a následný provoz tržnice bude podle předem určené projektové dokumentace zajišťovat vlastním nákladem vítězný dodavatel na základě koncesní smlouvy. V případě Holešovické tržnice, která pochází ze stejného období a je chráněnou národní kulturní památkou, chystá Praha revitalizaci celého rozsáhlého areálu, čítajícího nyní 30 budov a desítky pevných stánků. Záměrem je, aby tržnice oslovila široké spektrum návštěvníků – od místních rezidentů přes obyvatele celé Prahy až po turisty. Areál by měl splňovat svou tržní funkci, která však bude doplněna o další funkční celky: gastronomii, kulturní a sportovní vyžití. Jeho srdcem se stanou dvě centrální náměstí: to hlavní poskytne prostor pro tradiční trhy, společenské a kulturní akce či veřejné produkce. Druhým centrálním prostorem bude náměstí před bývalou vodárenskou věží – hlavní výškovou dominantou areálu. Zde bude vytvořena odpočinková a relaxační zóna s vodní plochou, restaurací či vyhlídkou na věži.

Projekty spoluvystavovatelů: od bydlení po obchodní centra

Součástí expozice města Prahy budou také projekty spoluvystavovatelů – komerčních společností, jejichž úspěšné působení v hlavním městě dokazuje kvalitu zdejšího podnikatelského prostředí. Architektonický ateliér Casua představí vedle projektů v hlavním městě (např. polyfunkční komplex Galerie Myšák v Praze 1 či rezidenční projekty ByTy Malešice v Praze 10, Zelené Město v Praze 3, Rezidence Korunní v Praze 10 a Karlínské dvory v Praze 8) také zajímavé zahraniční projekty realizované dalšími zástupci sítě ateliérů Equator European Architects, jejíž je Casua součástí. Central Group bude prezentovat mj. své rezidenční projekty v širokém spektru – od exkluzivních bytů v centru Prahy (Rezidence Park Nikolajka v Praze 5) přes luxusní byty v širším centru Prahy (Residence Garden Towers v Praze 3) až po rezidenční projekty v Praze 7 (Vltavská vyhlídka), Praze 9 (Letňanské zahrady) a Praze 10 (Javorová čtvrť). Vedle toho jsou v portfoliu prezentace Central Group na Expo Realu také komerční prostory v rezidenčních lokalitách i sklady a kanceláře k pronájmu. Společnost Unibail-Rodamco ukáže své úspěšné projekty obchodních center v hlavním městě (Centrum Chodov a Centrum Černý Most - CČM). Druhé jmenované bylo v roce 1997 vůbec prvním v tuzemsku otevřeným obchodním centrem. V roce 2013 prošlo v rámci expanze výraznou proměnou a získalo několik ocenění: mj. zvítězilo v prestižní tuzemské soutěži „Nejlepší z realit – Best of Realty 2013“ v kategorii Obchodní centra. Rozsáhlým rozšířením prochází nyní také Centrum Chodov: po jeho ukončení se na konci roku 2017 rozroste o více než třetinu na více než 100 000 m2.

Česká města budou vedle Prahy na veletrhu zastoupena také městem Ostravou, která má samostatnou expozici spolu s Moravskoslezským krajem v hale C1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…