Praha připravila Koncepci návrhů řešení problematiky bezdomovectví

26.12.2012 18:06

Koncepci návrhů řešení problematiky bezdomovectví v Praze v letech 2013 – 2020 schválila dnes městská rada. „Jejím cílem je minimalizace negativních dopadů bezdomovectví jak na bezdomovce, tak na ostatní občany, a na celkovou kvalitu života ve městě,“ uvedl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS), který koncepci předložil.

Praha připravila Koncepci návrhů řešení problematiky bezdomovectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

V úvodu je zdůrazněna výjimečná sociální pozice Hlavního města Prahy v rámci České republiky, kdy metropole přitahuje lidi bez domova, takže jsou pro ni příznačné jejich vysoké počty a to, že většina bezdomovců pochází z jiných krajů.

„Koncepce neobsahuje represivní řešení negativních jevů spojených s bezdomovectvím, ač jej považujeme v oprávněných případech za legitimní. Základ efektivního řešení problémů spojených s bezdomovectvím spočívá ve spolupráci všech zainteresovaných aktérů, tedy hl. m. Prahy, městských částí a neziskových organizací, včetně bezdomovců samotných,“ upozornil náměstek Kabický.

Hlavní důraz je kladen na oblast prevence před propadem do bezdomovectví a oblast poskytování sociálních a zdravotních služeb pro danou cílovou skupinu. Na základě demografických a statistických dat jsou formulovány základní trendy, které lze v oblasti bezdomovectví očekávat, včetně odhadu růstu počtu bezdomovců na území Prahy. Koncepce vychází ze sčítání bezdomovců v roce 2010 a z dalších ověřených pramenů. Podle toho je v Praze v současné době kolem 4 000 lidí bez domova. Těch, kteří žijí během dne na ulicích v centru a na dalších frekventovaných místech, je kolem 1 500.

„Na základě kusých analýz vývoje nezaměstnanosti, dluhové situace, výpovědí z bytů, rozpočtů domácností a dalších vlivů se ukazuje, že během příštích dvou let lze očekávat významný nárůst počtu osob bez přístřeší v Praze. Odhad pro rok 2014 představuje přibližně 6 600 bezdomovců, do roku 2020 až na 13 000 osob, což jsou alarmující čísla, kterými se musíme zabývat,“ uvedl náměstek Kabický.

Návrhy koncepčních aktivit jsou rozvinuty ve dvou časových rovinách: do roku 2014 a do roku 2020. Dále jsou rozděleny na oblast prevence, oblast sociálních služeb, oblast zdravotní péče, oblast návazných služeb a jiné aktivity. Koncepce obsahuje také odhad nákladů na optimální variantu realizace koncepčních aktivit. Součástí předloženého materiálu je rovněž systémové řešení problematiky lokalizace poskytování sociálních služeb na území městských částí Praha 1 – 22.

„Základním předpokladem koncepčního řešení je spolupráce mezi Hlavním městem Prahou a městskými částmi Praha 1 – 22, ale i s dalšími relevantními subjekty státní a veřejné správy  - ministerstvy, policií, soudy, nemocnicemi - a jinými organizacemi,“ dodal náměstek primátora Kabický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…