Praha připravila novou vyhlášku k loteriím

11.05.2013 21:18

Městská rada v úterý odsouhlasila záměr vydat novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se stanoví místa a čas, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Zároveň schválila pravidla pro výběr míst, na nichž bude umožněno nadále loterie a jiné hry provozovat. Radní pro oblast legislativy Lukáš Manhart (TOP 09) týž den odeslal návrh do připomínkového řízení.

Praha připravila novou vyhlášku k loteriím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

S cílem vytvořit obecnou, jednotnou a transparentní koncepci přístupu k loteriím a jiným podobným hrám na území hlavního města Prahy zřídila Rada na konci minulého roku Komisi pro oblast loterií a jiných podobných her. Hlavní výstup této komise, návrh nové obecně závazné vyhlášky, byl v úterý odsouhlasen Radou hl. města Prahy. Byla tak započata oficiální část legislativního procesu, na jehož konci by měla vyhláška nahradit stávající právní úpravu.

Dle návrhu budou moci být loterie a jiné podobné hry provozovány pouze na místech určených obecně závaznou vyhláškou, přičemž tato vyhláška bude zároveň vymezovat i jejich maximální otvírací dobu. Návrh také počítá se zákazem veřejné reklamy propagující hazardní hry na území hl. m. Prahy, jakož i se zpřísněním podmínek pro označení heren a kasin, jež by napříště neměli užívat různých blikajících poutačů či podobných reklam, jež značně ruší okolí.

Důležitou součásti návrhu jsou i odsouhlasená pravidla pro výběr míst, na nichž bude vyhláškou umožněn provoz. Tato pravidla v zájmu zvýšení transparentnosti celého procesu stanovují městským částem přesné podmínky pro výběr takovýchto míst. Nadále by se měly loterie a jiné podobné hry provozovat pouze v kasinech či hernách, nikoliv však již v restauračních zařízeních či jiných provozovnách se zvláštním provozním režimem. Městské části přitom budou mít na výběr z více cest, jimiž se budou moci vydat. Buď umístění provozoven na svém území zcela zakáží, nebo umožní provoz pouze kasin, popřípadě kasin i heren. Součástí  pravidel pro výběr míst je i ustanovení, které zakazuje umístění provozoven v blízkosti škol, zařízení zdravotní a sociální péče či budov, ve kterých je vykonávána činnosti orgánů veřejné správy. Pravidla vylučují možnost celkového nárůstu počtu míst, na nichž bude moci být do budoucna hazard provozován.

Radní hl.m. Prahy a zároveň předseda tzv. loterijní komise Lukáš Manhart uvedl: „Přijetím navrhované obecně závazné vyhlášky by mělo být dosaženo snížení počtu míst, na kterých lze loterie provozovat, jakož i celkového počtu hracích zařízení, provozovaných na území hl. m. Prahy. Tento návrh vede k celkové kultivaci prostředí spojeného s loteriemi. Zpřísnění podmínek pro propagaci hazardu by navíc mělo přispět k zmírnění negativních sociálních jevů, které jsou s provozem takovýchto her nutně spjaty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…