Praha připravuje studii proveditelnosti dopravních opatření při smogové situaci

11.04.2018 9:45

Hlavní město udělalo další krok k vydání regulačního řádu, který bude vstupovat v platnost při vyhlášení smogové situace na jeho území. Zadá vypracování Studie proveditelnosti dopravních omezení, především zákazu jízdy vozidel, jejichž celková hmotnost přesahuje šest tun, a také zákaz jízdy automobilů s lichou/sudou poslední číslicí jejich registračních značek.

Praha připravuje studii proveditelnosti dopravních opatření při smogové situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Studii proveditelnosti zadá hlavní město externě a bude stát zhruba dva miliony korun. V jejím rámci budou řešeny místní a přechodné úpravy provozu, tedy například místa uzavírek, odklonové trasy, úpravy směrového dopravního značení nebo naváděcí tabule na místní cíle, například odstavná parkoviště. Na jejím základě bude rozhodnuto o finální podobě nařízení pro smogové situace a bude také sloužit jako podklad pro vypořádání připomínek dotčených orgánů.

„Pro případ nepříznivých meteorologických podmínek musí mít Praha připraven funkční a účinný regulační řád. Nechceme ale, aby byla ochromena doprava v půlce republiky, proto musí být pečlivě naplánována organizace opatření, která zabrání chaosu na českých silnicích,“ uvedla radní hl. ml Prahy pro oblast životního prostředí Jana Plamínková.

Uvedená opatření sama o sobě zřejmě nebudou mít podstatný vliv na délku smogových situací, protože se jedná o meteorologický jen nazvaný teplotní inverze.  Pomohou však v hlavním městě snížit množství škodlivin hromadících se pod inverzní vrstvou. Jejich zavedení je plánováno na podzim roku 2018. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…