Praha půjčí Šeberovu na stavbu nové budovy mateřské školy

18.05.2018 13:02

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo poskytnutí návratné finanční výpomoci městské části Praha – Šeberov z rozpočtu hlavního města Prahy ve výši 24,5 mil. Kč. Městská část vyžije tyto prostředky na předfinancování výstavby nové budovy mateřské školy Hrnčíře.

Praha půjčí Šeberovu na stavbu nové budovy mateřské školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Na území MČ Praha – Šeberov se nacházejí dvě mateřské školy. Mateřská škola v Šeberově o kapacitě 54 dětí a dále v Hrnčířích s kapacitou 25 dětí. Počet zapsaných dětí v Hrnčířích neodpovídá zákonným požadavkům. Jedná se o budovu z konce 40. let 20. století, která byla v minulosti již dvakrát přistavována. Po celou dobu provozu řeší městská část problémy s její vlhkostí. Navíc podle Analýzy a prognózy vybavení města v oblasti základního školství a předškolní výchovy v hl. m. Praze v roce 2015 a 2020, kterou zpracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, bude v roce 2020 chybět v mateřských školách na území MČ Praha – Šeberov celkem 47 míst.

„Jediným možným řešením se jeví zbourání současné budovy mateřské školy v Hrnčířích a postavení nové na jejím místě. V úvahu připadá výstavba nového dvoutřídního dřevostavbového pavilonu o maximální kapacitě 56 dětí, přičemž jedna třída by byla uzpůsobena pro dvouleté děti. Na výstavbu byly v rámci Operačního programu Praha – pól růstu přislíbeny finanční prostředky ve výši zhruba 13,3 milionu korun. Rychlá reakce hlavního města Prahy však pomůže zahájit realizaci projektu již v průběhu letních prázdnin,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

Městská část Praha – Šeberov splatí půjčku v deseti ročních splátkách počínaje rokem 2020. V případě kdy městská část získá finance z Operačního programu Praha – pól růstu, splatí jednorázově část dluhu právě v této výši.

„Jsem ráda, že i přes komplikace způsobené posunem projednání o několik týdnů byla výpomoc pro Šeberov odsouhlasena. Jelikož naše radnice pro tento projekt neměla ve svém rozpočtu dostatek prostředků, znamená pro nás poskytnutí prostředků významné urychlení. V současné době probíhá sloučené územní a stavební řízení, v rámci kterého bude projednáno stavební povolení. Věřím, že v dohledné době již začneme stavět,“ reagovala starostka MČ Praha – Šeberov Petra Venturová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

16:31 Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

Posledních sedm týdnů mají Přerované na to, aby zaplatili poplatek za odpad, který pro letošní rok č…