Praha udělí stříbrnou medaili Ivanu Vyskočilovi

16.04.2014 8:22

Pražští radní souhlasili s návrhem na udělení ceny hlavního města Prahy profesoru PhDr. Ivanu Vyskočilovi. Významný český dramatik, spisovatel, herec, režisér a divadelní pedagog na konci dubna oslaví své 85. narozeniny. U příležitosti tohoto významného jubilea dostane stříbrnou medaili hlavního města Prahy spojenou s peněžitým darem ve výši 100 tisíc korun.

Praha udělí stříbrnou medaili Ivanu Vyskočilovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

„Cenu hlavního města Prahy udělujeme jako zvláštní projev úcty a ocenění uměleckého přínosu a zásluh o rozvoj pražské kulturní scény“, dodal radní Lukáš Manhart.

Život prof. PhDr. Ivana Vyskočila je velmi úzce spjat s Prahou. Narodil se zde a prožil také většinu svého profesního i soukromého života. Své dětství strávil v tehdy založeném Spořilově. Středoškolské vzdělání získal na Akademickém gymnáziu v Praze. Po maturitě studoval herectví a režii na DAMU a později také psychologii a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1957 až 1959 byl prvním pedagogem psychologie na DAMU. Společně s Jiřím Suchým uváděl v pražské Redutě své první text-apealy. Byl spoluzakladatelem Divadla Na Zábradlí, ve kterém působil jako herec, dramatik, režisér, ale také jako umělecký šéf. Po odchodu z Divadla Na Zábradlí se v roce 1963 vrátil do Reduty, kde se stal uměleckým vedoucím Salónu Reduta a založil tam Nedivadlo. Po roce 1970 učil herectví a autorskou tvorbu na tzv. Lidové konzervatoři, dnešní Konzervatoři Jaroslava Ježka. Po sametové revoluci nejprve vedl katedru činoherního herectví DAMU, v roce 1994 pak přijal a vedl samostatnou katedru, kterou nazval katedra autorského divadla a pedagogiky. Posléze byla katedra přejmenována na katedru autorské tvorby a pedagogiky. Jejím vedoucím byl až do roku 2003.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…