Praha upozorňuje podnikatele na dodržování zákona o nelegální reklamě v centru města

07.03.2012 19:46

Město věnuje velký prostor činnosti zaměřené na sledování nepatřičné reklamy na území Pražské památkové rezervace. V období roku 2011 do konce února letošního roku provedl krajský živnostenský úřad v Praze 769 kontrol a ohledání a uložil 107 sankcí v úhrnné výši 2 097 000 korun.

Praha upozorňuje podnikatele na dodržování zákona o nelegální reklamě v centru města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

„V poslední době se rozšířila mezi podnikateli a vlastníky nemovitostí v centru Prahy praxe, že objekty jsou zejména zatěžovány a poškozovány vyvěšováním reklamních medií, různými poutači, a to především s nabídkami nájmů a bytů k prodeji nebo pronájem nebytových prostor. A to jak ve formě velkorozměrových plachet nebo vlajek či převěsů,“ popsala aktuální situaci ředitelka živnostenského a občanskosprávního odboru Magistrátu hl. m. Prahy Eva Novaková.  „Obracíme se proto na všechny podnikatele a vlastníky nemovitostí s výzvou, aby respektovali platnou právní úpravu a přispěli tak k ničím nerušenému vzhledu Pražské památkové rezervace. Žádáme je, aby se vyvarovali nelegálního šíření reklamy v této oblasti,“ vyzvala Novaková.

Živnostenský a občanskosprávní odbor Magistrátu hl. m. Prahy, který plní úlohu krajského živnostenského úřadu na území hlavního města, ve zvýšené míře dohlíží i na to, jak se dodržuje nařízení města z roku 2005, kterým se zakazuje reklama šířená na veřejně přístupných místech mimo provozovnu. K vydání tohoto nařízení město přistoupilo okamžitě poté, co byly obce ze zákona zmocněny stanovit tato veřejně přístupná místa a dobu, na nichž je reklama zakázána a druhy komunikačních médií, kterými se nesmí šířit.

„Cílem je omezit reklamu v historickém jádru města, tedy v Pražské památkové rezervaci. Tento prostor byl v roce 2010 rozšířen o přilehlé území ohraničené východní frontou domů Legerovy ulice,“ uvedla ředitelka odboru Eva Novaková.

V centru města je zakázána reklama šířená letáky, navštívenkami a vizitkami, stejně tak i plakáty kromě těch, které jsou na základě smlouvy uzavřené s Hlavním městem Prahou umístěny na městském mobiliáři. Dále jde o reklamu šířenou tabulemi, tyčemi, pulty, či jinými konstrukcemi a zařízeními, ať již pohybujícími, nesenými, opřenými či zavěšenými, včetně jejich osvětlení, upoutanými balóny nebo jinými tvary a plovoucími předměty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…