Praha vidí budoucnost v cirkulární ekonomice

28.01.2022 12:38 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo na svém jednání Strategii pro přechod na cirkulární ekonomiku. Jedná se o klíčovou strategii vedoucí k výraznému snížení spotřeby primárních surovin, produkce odpadů a snížení emisí skleníkových plynů. Strategie a její cíle vychází ze schváleného Klimatického plánu hlavního města Prahy do roku 2030, jeho úkolů a postupů vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů.

Praha vidí budoucnost v cirkulární ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Praha se touto strategií hlásí k průběžnému snižování své ekologické a uhlíkové stopy spotřeby a směřuje k uhlíkové neutralitě v roce 2050. Pro naplnění této vize chce Praha motivovat pražské aktéry, včetně soukromého sektoru a veřejnosti, k odpovědnému nakládání se zdroji a odpovědné spotřebě. V navržené strategii je 7 strategických cílů rozpracováno do 27 specifických cílů a ty následně do 73 opatření a 34 projektových karet. Inspirací pro návrhy řešení byla v mnoha případech dobrá zahraniční praxe, která je v materiálu uvedena formou rozpracovaných příkladů či uvedených odkazů.

Při zapojení podnikatelské sféry, výzkumu a vývoje, je cirkulární ekonomika příležitostí pro nové druhy produktů, služeb a nová pracovní místa. Podporou sdílené ekonomiky, komunitních aktivit či zapojením sociálních podniků cirkulární ekonomika přispívá také k sociální soudržnosti města. Cirkulární ekonomika je cestou pro splnění ambiciózních cílů odpadové legislativy. Vytřídění 70 % komunálního odpadu nelze reálně dosáhnout bez zastavení či zbrzdění růstu produkce komunálního odpadu. Cirkulární ekonomika tak představuje nezbytný předpoklad k naplnění povinných cílů pro nakládání s odpady, při jejichž neplnění hrozí sankce a zastavení přísunu prostředků z evropských fondů. Po vzoru dalších evropských měst má Praha ambici stát se cirkulárním inovačním hubem, kde realizací strategických a pilotních projektů město podporuje digitalizaci, rozvoj a využití nových technologií, materiálů a procesů.

“Snižování uhlíkové stopy je velmi důležité z hlediska trvale udržitelného rozvoje města. Musíme si uvědomit, že žijeme v jednadvacátém století a že životní prostředí musí být pro nás, pro politiky, tématem na prvním místě. Musíme zachovat nejen město, ale i planetu dalším generacím a musíme si uvědomit, že to, co teď uděláme my, může oddálit klimatickou krizi. Přechod na cirkulární ekonomiku vítám nejen z pohledu šetření drahocenných zdrojů, ale i jako způsob  snižování naší společné uhlíkové stopy. Cirkulární ekonomika, neboli oběhové hospodářství, totiž představuje nový přístup k zacházení se surovinami, materiály a výrobky,” dodává Tomáš Murňák (Piráti), místopředseda Výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí ZHMP.

Nejvíce jsou dosud rozpracovány na úroveň projektových karet tematické oblasti odpadů a vody, kterým se město a městské společnosti dlouhodobě a systematicky věnují. Podporu města získává i městské zemědělství, i když v této oblasti byla vytipována v průběhu přípravy strategie řada nových aktivit a je zde určitě velký potenciál dalšího rozvoje, i s ohledem na značnou poptávku ze strany veřejnosti. Zcela novou agendou je potravinová politika města a opatření pro předcházení vzniku potravinového odpadu. Dosud nedostatečně kapacitně i odborně pokryté jsou oblasti stavebnictví a odpovědných veřejných zakázek. S cirkulárními řešeními ve stavebnictví přichází v Praze soukromý sektor a městu zatím chybí koordinační a metodická jednotka, která by nové cirkulární přístupy ve stavebnictví systematicky prosazovala.

Strategie najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…