Pražské jaro zahájila pražská primátorka Adriana Krnáčová

13.05.2015 13:36

Primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová zahájila dnes večer v Obecním domě jubilejní 70. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

Pražské jaro zahájila pražská primátorka Adriana Krnáčová
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

„Číslice sedmdesát nás letos symbolicky provází při nejrůznějších společenských příležitostech. Rovných sedmdesát let jsme si před pár dny připomněli od vypuknutí památného Pražského povstání. Sedmdesát let nás rovněž dělí od konce druhé světové války. Toto významné jubileum slaví dnes též hudební festival Pražské jaro. Ten si za dobu své existence dokázal vybudovat vskutku početnou skupinu věrných příznivců, jakož i zasloužený mezinárodní věhlas. Z toho je vidět, že nejen Pražané svému festivalu rozumí. Ráda bych proto Pražskému jaru upřímně popřála k jeho kulatinám mnoho elánu a energie do dalších let plných nádherné tvůrčí činnosti,“ řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová a oficiálně prohlásila festival za zahájený.

První ročník Pražského jara se konal v roce 1946 pod záštitou prezidenta republiky Edvarda Beneše při příležitosti 50. výročí založení České filharmonie. Od roku 1952 je festival zahajován cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany a uzavírán 9. symfonií s ódou na radost od Ludwiga van Beethovena.

Výročí festivalu rezonuje s výročím konce druhé světové války a pořadatelé jako symbolické gesto smíření zahajovací koncert svěřili Severoněmeckému rozhlasovému orchestru Hamburk za řízení Thomase Hengelbrocka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…