Přerov: Boletické panely na budově zdravotnické školy se do konce roku stanou minulostí

16.08.2020 19:22

Pětačtyřicet let stará pětipodlažní budova na náměstí Přerovského povstání právě prochází opravou, která změní podobu celého obvodového pláště objektu.

Přerov: Boletické panely na budově zdravotnické školy se do konce roku stanou minulostí
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Po rekonstrukci, která přijde na 24 milionů 308 tisíc korun, bude nemovitost sloužit k výuce budoucím zdravotníkům. Ti už tu měli v minulosti své třídy, před dvěma lety se ale z Přerova přestěhovali – a v příštím školním roce by měli své třídy zase obsadit. 

Staveniště bylo Přerovské stavební společnosti předáno koncem července, na práci má 196 kalendářních dní, takže k 31. lednu roku 2021 by budova měla být k dispozici městu už v moderním kabátě. „Bude tu nová fasáda, vymění se okna, zateplí střecha, součástí projektu je i zřízení bezbariérového vstupu do budovy,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Zdůraznila přitom, že stávající obvodový plášť je z boletických panelů, které obsahují azbest, tudíž jejich odstranění a likvidace musí podléhat speciálnímu režimu.   

Dispozice uvnitř se měnit nebude, objekt začne za rok sloužit jako škola, což byl také její poslední účel využití. V devadesátých letech tu vzniklo odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, v roce 2018 se škola kvůli úsporám a nevyhovujícím teplotním podmínkám v objektu „stáhla“ zpátky jen do Hranic – ale odchod žáků nebyl vnímán pozitivně.  Společnost Agel, pod kterou spadá i přerovská nemocnice, se proto dohodla s Olomouckým krajem, městem Přerovem a Arcibiskupstvím olomouckým, že tu zřídí vyšší odbornou školu pro zdravotnický personál, která by měla začít fungovat ve školním roce 2021/2022. 

Zástupci města v tuto chvíli ještě čekají, jestli vyjde dotace na opravu, o níž bylo požádáno z Operačního programu životního prostředí. „Získat můžeme 40 procent uznatelných nákladů, což činí 4 a půl milionu korun. V tuto chvíli zatím probíhá proces hodnocení žádosti,“ potvrdila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.  

Foto: Budova postavená v roce 1975 sloužila původně jako Dům politické výchovy. Objekt navazoval na hlavní přerovské sídlo KSČ. Později se nemovitost stala odloučeným pracovištěm Střední zdravotnické školy Hranice – ta měla v přízemí šatny a sklad knih, v prvním patře byly kanceláře, ředitelna a chemické laboratoře, v dalších patrech měly místo učebny a v nejvyšší části domu byla aula. Na druhém snímku je vizualizace budoucí podoby domu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…