Přerov: Dělníci strhnou zrezivělou lávku přes Strhanec, nahradí ji širší most pro chodce i cyklisty

14.08.2020 17:39

Most přes Strhanec v Riedlově ulici, který je ve špatném stavu, čeká letos na podzim zbourání – a následně tu bude do ledna vystavěn širší most, který začne sloužit nejen chodcům, ale i cyklistům. Město do stavby nového přemostění investuje 1 milion 654 tisíc korun.

Přerov: Dělníci strhnou zrezivělou lávku přes Strhanec, nahradí ji širší most pro chodce i cyklisty
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Na začátku září se místo uzavře a stavební firma bude mít sto padesát kalendářních dnů na to, aby nový most postavila. „Dělníci provedou kompletní demontáž stávající ocelové lávky a vystaví tu novou – železobetonovou. Z původní šířky 2,34 metru bude most rozšířen na 3 metry,“ uvedl Jan Štajnar z odboru majetku přerovského magistrátu. Jak dále řekl, nosná konstrukce bude osazena na železobetonových opěrách, které jsou založeny pomocí mikropilot.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí

Zábradlí má být obdobného tvaru, jako nyní, změní se ale jeho barva - na nátěr bude použit stejný odstín zelené, jaká je na zábradlí u nábřežních zdí podél Bečvy. Konstrukčně navíc bude most uzpůsoben tomu, aby tu mohla v případě nutnosti projet sanitka zdravotnické záchranné služby. Součástí stavby je i rekonstrukce chodníku v úseku od ulice Za Mlýnem k nové lávce, takže chodci budou muset po dobu stavby chodit přes Bezručovou ulici.

O šířce mostu vedli radní debatu už před třemi lety. Původně se hovořilo jen o stavbě lávky v původních parametrech, pak právě s ohledem na průjezd cyklistů bylo přistoupeno k širší konstrukci. A ve hře byly dvě varianty – most mohl mít buď 3, anebo 3 a půl metru. „Kdyby ovšem měl být most o půl metru širší, vyšla by stavba už na 4 a půl milionu korun, protože by bylo nutné udělat přeložku plynovodu. Rozhodla tedy finanční náročnost, investovat 3 miliony navíc kvůli padesáti centimetrům, to by bylo neadekvátní,“ konstatoval náměstek primátora Michal Zácha.

Radní města minulý týden rozhodli, že prací na mostě v Riedlově ulici se zhostí společnost Stavby, opravy a údržba silnic, která nabídla nejnižší cenu. A rada se zabývala rovněž dalším mostem v této lokalitě – u pečovatelského domu v ulici Osmek. „Schválili jsme zadávací podmínky k veřejné zakázce a vyzvali šest firem k podání nabídek,“ zmínil náměstek Zácha. Připomněl, že most na Osmeku je rovněž ve špatném technickém stavu a je nutná jeho výměna – a podle předběžných odhadů přijde tato investice na dva a půl milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…