Přerov: Domov pro seniory by mohl mít nový pavilon. Přišel by asi na 160 milionů a nabídl 68 lůžek

10.11.2017 9:18

Rozšířit areál přerovského domova pro seniory – to je vize radních města. Prosazují, aby byl stávající domov obohacen o další pavilón, který by nesl písmeno G. Argumentují tím, že populace v Přerově stárne a současná kapacita je už nedostatečná. Jejich návrhem se budou v pondělí 20. listopadu zabývat zastupitelé.

Přerov: Domov pro seniory by mohl mít nový pavilon. Přišel by asi na 160 milionů a nabídl 68 lůžek
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Radní se shodli, že je nutné řešit situaci stárnoucích Přerovanů, kteří chtějí dožít ve svém městě – a jejich zdravotní situace jim už nedovoluje pobývat doma, nebo nemají poblíž své blízké, kteří by jim s těžkostmi jejich věku pomohli. „I když je současným trendem podpora terénních služeb, díky nimž mohou senioři setrvat co nejdéle v domácím prostředí, přece jenom cítíme i poptávku po umístění do domova. Sociální služby města Přerova v současné době evidují 904 žádostí, přičemž 341 žadatelů už splňuje podmínky pro okamžité přijetí. Místo po ně ale není,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Domov pro seniory, který v Přerově vznikl v roce 2008 přestavbou základní školy, nabízí ubytování pro 82 seniorů. Debaty o novém pavilonu G ale nejsou úplnou novinkou – studie tohoto objektu leží úředníkům na stole už od roku 2012. „Pavilon by podle této studie měl být třípodlažní, v prvním nadzemním podlaží by byly technické provozy a v dalších dvou podlažích jsou naplánovány pokoje pro 68 seniorů,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Navrátil. Novostavba by podle propočtů měla přijít asi na 160 milionů korun, za vypracování příslušné projektové dokumentace by město mělo dát 4 a půl milionu - a předpokládané roční provozní náklady by se měly pohybovat okolo 36 milionů.

Populace ve městě stárne

Radní města připomínají, že populace v Přerově stárne – a za pravdu jim dává statistika. „V roce 2015 v Přerově na 100 dětí ve věku do 14 let připadalo 154 seniorů nad 65 let – zatímco za Českou republiku jako celek je index stáří 117. Prakticky to znamená, že v Česku je na 100 dětí v populaci 117 důchodců,“ uvedl náměstek Navrátil.

Pokud budou zastupitelé s investicí do domova důchodců souhlasit, začne se stavba pavilonu G projekčně připravovat. „Zjišťovali jsme i možnost spolufinancování akce prostřednictvím dotačních titulů. Na to se přímo nabízí program Ministerstva práce a sociálních věcí na rozvoj a obnovu materiálně technické základny sociálních služeb v letech 2016 až 2020,“ podotkla na závěr Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…