Přerov: Hmyzí hotel, minigeopark, přírodní bludiště… Děti z Trávníku se mohou těšit na novou výuku

23.11.2018 7:34

Zázemí pro malé badatele připravují pro své žáky učitelé ze Základní školy Trávník. I když škola stojí uprostřed rušného města a je součástí panelového sídliště, na děti tu čeká v zahradě celá řada takřka venkovských zážitků. Budou tu ve školní zahradě badatelským okem pozorovat život hmyzu či ptáků, dostanou nové záhony a těšit se mohou i na obnovu jezírka. Nové zázemí přijde na 400 tisíc korun.

Přerov: Hmyzí hotel, minigeopark, přírodní bludiště… Děti z Trávníku se mohou těšit na novou výuku
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Na projekt si škola sehnala ze Státního fondu životního prostředí částku 340 tisíc korun, z přerovské městské pokladny jsme projekt podpořili 60 tisíci,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Základní škola Trávník je už devět let začleněna do mezinárodního programu „Ekoškola“ – a nový záměr má jen podtrhnout a vyzdvihnout její zaměření. „Na jaře začneme s terénními úpravami stávajícího prostoru naší zahrady, instalujeme sem přenosné výukové a naučné tabule, koupíme nové nářadí pro práci na pozemku,“ nastínila ředitelka školy Kamila Burianová. A pak přijde na řadu to nejdůležitější a pro děti zcela jistě nejatraktivnější a nejočekávanější. Budování minigeoparku – který bude názornou ukázkou nerostů a hornin, zřízení suchomilného biotopu či hmyzích hotelů. Školáci se mohou těšit i na senzorickou zeď s hmatovými prvky, pocitový chodník a také na přírodní bludiště. „Vytvoříme rovněž speciální stanoviště pro pozorování a život bezobratlých živočichů, soustředit se budeme i na hnízdění ptáků v městské zástavbě,“ doplnila učitelka Dagmar Bouchalová.

Učitelé mají v plánu vydat publikaci

Z peněz z projektu chce škola vyřešit i hospodaření s dešťovou vodou, upravit školní jezírko a zaměřit se rovněž na úpravu studny, jejíž voda má sloužit k zavlažování zahrady. „Naši školní zahradu postupně upravujeme už od roku 2012, o dva roky později získala certifikát přírodní zahrady – a v tomto duchu se ji snažíme udržovat a rozvíjet. Pozemek je členěn na výukovou a relaxační část – a ty se vzájemně prolínají,“ podotkla Dagmar Bouchalová. Zároveň připomněla, že až bude mít tento nevšední projekt za sebou první krůčky, mají učitelé v plánu vydat publikaci „Bádáme a objevujeme ve školní zahradě“ a prostřednictvím ní inspirovat i ostatní městské školy k tomu, aby žákům dopřály obdobné zážitky.

Nové – a pokud možno i názorné formy výuky – podporuje město Přerov ve svých základních školách už několik let. Zatím největším počinem v této oblasti je investice téměř do všech škol, které začínaly letošní školní rok s novými venkovními výukovými altány, nově vybavenými moderními dílnami a jazykovými či počítačovými učebnami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…