Přerov: Jak třídit odpady? Kam který patří? Na to odpoví besedy pro školáky i Barevný den s odpady

29.09.2022 21:03 | Tisková zpráva

V prvním říjnovém týdnu jsou pro žáky druhého stupně přerovských základních škol na toto téma připraveny zajímavé besedy. A v sobotu 8. října ráno odstartuje v areálu technických služeb Barevný den s odpady.

Přerov: Jak třídit odpady? Kam který patří? Na to odpoví besedy pro školáky i Barevný den s odpady
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Celodenní program, určený pro rodiny s dětmi, dospělé i mládež, umožní návštěvníkům podívat se, co se děje s odpadem, který vytřídili, prohlédnout si techniku nebo absolvovat komentovanou prohlídku třídicí linky.

Ve městě se neustále zlepšují podmínky pro kvalitní třídění, rozšiřují se kontejnerová stání i sortiment tříděného odpadu, lidé mohou využívat sběrné dvory. „Cílem je vytřídit maximum, abychom na skládku ukládali co nejméně zbytkového komunálního odpadu. Podmínky sice průběžně zlepšujeme, ale ruku v ruce s těmito materiálními opatřeními musí fungovat i osvěta a vysvětlování. A nejlépe na témata životního prostředí slyší mladí lidé,“ řekl Petr Školoud, vedoucí oddělení správy majetku na přerovském magistrátu. Proto jsou pro téměř dva tisíce žáků z šestých až devátých tříd připraveny atraktivní besedy s odborníky na odpady, na kterých ale budou s dětmi na toto téma mluvit třeba i zpěvačka a populární influencerka Adéla Zouharová nebo herec a režisér z Moravského divadla v Olomouci Roman Vencl. „Maraton hodinových Talkshow o odpadech proběhne od 4. do 6. října v kině Hvězda.  Žáci a jejich učitelé se mohou těšit na vtipná videa, zábavnou formou děti získají zajímavé informace - o odpadech se totiž bude mluvit nejen vážně,“ přiblížil Petr Školoud.

Také sobota 8. října bude patřit v Přerově odpadům – Barevný den s odpady je pro širokou veřejnost od 9 do 15 hodin připraven v areálu technických služeb Na hrázi. „Kromě informačních stánků partnerů akce, kterými jsou neziskově hospodařící společnosti EKO-KOM, ASEKOL a Elektrowin, bude k vidění i naše svozová technika, lidé si budou moct zblízka prohlédnout naše auta, která běžně potkávají v ulicích města. Pro návštěvníky jsou přichystány soutěže o ceny, nebo mohou absolvovat prohlídku třídicí linky a skládky v Žeravicích, kam je bezplatně dopraví přistavený autobus,“ doplnil Tomáš Lolek, náměstek Technických služeb města Přerova. Dobrou pohodu podpoří Electric Strings – skupina mladých přerovských muzikantů, kteří budou přímo v areálu hrát rockové a popové skladby. „Pro prvních 300 návštěvníků je připraven dárek – populární barevné opakovaně použitelné tašky na třídění odpadů,“ zve k návštěvě náměstek Lolek.

Akce proběhne za každého počasí, je připravena i „mokrá varianta“, při níž může dojít k omezení některých venkovních aktivit. Na místě bude po celý den k dispozici občerstvení, areál technických služeb bude přístupný jak z ulice Na Hrázi, tak z ulice Polní. Parkování osobních vozů v areálu nebude možné, motoristé mohou automobily odstavit na parkovištích v okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…