Přerov: Lidé z Lýsek se dočkali. Už nebudou muset přebíhat frekventovanou silnici, aby se dostali k zastávce

19.11.2018 15:57

Nová točna pro autobusy městské dopravy se začne v příštích týdnech stavět v místní části Lýsky. Důvodem, proč radní města se stavbou za 1 milion 233 tisíc korun souhlasili, je fakt, že díky nové točně může být zprovozněna zastávka v intravilánu obce – a ta přinese větší bezpečí občanům, kteří v Lýskách vystupují a nastupují do autobusu.

Přerov: Lidé z Lýsek se dočkali. Už nebudou muset přebíhat frekventovanou silnici, aby se dostali k zastávce
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Šlo o požadavek místní části. Vyhodnotili jsme, že jako jediné vhodné řešení je umístění zastávky při pravém okraji silnice ve směru na Lipník nad Bečvou. Využívat ji budou autobusy číslo 102 a 112,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. O nové možnosti zastávky a točny se v Lýskách mluví už od roku 2015, kdy se v blízkosti této místní části začala připravovat stavba dálnice D1 – a bylo nutné přemístit zastávku ještě dále za most, tedy směrem k další místní části Vinary. Občanům Lýsek to však přineslo nepohodlí, protože docházková vzdálenost k zastávce byla delší, nevedl k ní žádný chodník, takže lidé museli jít podél silnice – a hlavně byli nuceni přecházet frekventovanou vozovku, což bylo nebezpečné zejména pro děti a starší občany.

„Místní výbor proto požadoval, aby zastávka byla přímo v obci – a my jsme jejich požadavek chápali. Proto jsme oslovili našeho dopravce a s autobusem jsme v terénu zkoušeli, kde by mohla zastávka být. Bohužel cesty v Lýskách jsou velmi úzké, autobus by se tam nedostal a nevytočil,“ vzpomněla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Zastávka při pravé krajnici se proto jevila jako jediná možná – a s tímto řešením souhlasili i členové místního výboru. „Prakticky to bude vypadat tak, že autobus přijede do Lýsek - kde už záliv pro autobus vybudovaný je – nabere pasažéry a otočí se na nově vybudované točně. Odtud pak bude pokračovat do Vinar. Vozovka okružní točny o maximálních rozměrech 31,8 krát 21,5 je navržena jako jednopruhová jednosměrná a bude z asfaltobetonové vrstvy,“ upřesnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

S vybudováním točny ovšem nesouhlasili zástupci pneuservisu v Lýskách - Krajský úřad Olomouckého kraje proto jejich odvolání přezkoumal, a následně zamítl. „Jiné, lepší řešení, které by vyhovovalo všem, tu neexistuje. Nutnost vybudování točny a s tím související přesun zastávky je umocněn tím, že probíhající stavba dálnice D1 zasahuje do prostoru zastávek, které budou muset být v budoucnu odstraněny,“ řekla na závěr náměstkyně Hana Mazochová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.