Přerov: Lípy na Horňáku budou na podzim pokáceny

21.06.2021 19:31

Lípy srdčité, kořenící uprostřed zadlážděného Horního náměstí, jsou pro Přerovany citlivé téma. Těžce se smiřují s tím, že stromy umírají a čeká je kácení. I když je zřejmé, že rok od roku chřadnou a jejich záchrana je nemožná, díky odborným zásahům se podařilo prodlužovat jim život.

Přerov: Lípy na Horňáku budou na podzim pokáceny
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Poslední zpráva dendrologů ale jasně říká, že šance jsou vyčerpány a stromy čeká „konečná“. Lípy srdčité jsou natolik nebezpečné pro okolí, že na doporučení expertů bylo dnes nutné zahájit ořez suchých větví - a na podzim přijde na řadu kácení. Pak budou na na náměstí opět zasazeny lípy a mezi nimi má mít místo i jeden zajímavý artefakt, související s historií místa.

„Přerovský magistrát má několik posudků, které se zabývají stavem šestice stromů a návrhem opatření. Ten nejstarší je datován rokem 2006, kdy dendrologové označili stav lip jako zhoršený – některé stromy už měly před patnácti lety zlomené kosterní větve s vazbou, dutiny v kmeni, posudek zmiňuje prosychání koruny,“ vzpomněl Petr Školoud z odboru majetku přerovského magistrátu. Potvrzuje i to, že další znalecké posudky v průběhu let už jen konstatovaly, že stromy mají zřetelně narušenou fyziologickou vitalitu a jejich pokácení je nevyhnutelné. „To se původně plánovalo už v roce 2018, ale stále jsme se se stromy nechtěli rozloučit, proto jsme je pořád udržovali, byť už trochu uměle,“ vzpomněl radní Michal Zácha.

Zástupci města před dvěma lety ustanovili pracovní skupinu – složenou z úředníků, delegáta Národního památkového ústavu v Olomouci a zástupce Muzea Komenského v Přerově – která se lokalitou zabývala a řešila novou vizualizaci tohoto cenného místa. „Už dnes je jisté, že jakmile budou v době podzimního vegetačního klidu stromy pokáceny, zakoření tu časem pouze tři mladé lípy. Menší počet je s ohledem na místo, které v tomto prostoru lípy k životu mají, vhodnější. Lepší prostor tak budou mít jejich kořeny i koruny,“ konstatoval Školoud.

Lokalitu čeká ještě jedna proměna. Souběžně s údržbou stromů tu probíhal také archeologický výzkum – mezi skupinou lip totiž měla být zasypána letitá studna. Její existence se potvrdila a dnes by archeologové, historici i zástupci Přerova rádi viděli na místě jakousi „repliku“, která bude připomínkou toho, že právě sem si před více než sto lety chodili Přerované pro vodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…