Přerov: Medaili J. A. Komenského získá letos sedm osobností

19.09.2017 15:17

Slavnostní zámecká síň přerovského zámku se stane v pondělí 23. října svědkem dalšího ročníku předávání Ceny města Přerova – Medaile Jana Amose Komenského.

Přerov: Medaili J. A. Komenského získá letos sedm osobností
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Tu předávají zástupci města už od roku 1964 významným a úspěšným osobnostem Přerova.

Od občanů přišlo celkem třináct návrhů, zastupitelé města rozhodli v pondělí 18. září o sedmi jménech – z toho dva muži dostanou cenu posmrtně. Prestižní medaili si letos převezme sběratel fotografií Přerova Jiří Rosmus, mykolog Jiří Polčák, turista Stanislav Dostál, učitelka Dagmar Bouchalová, fotograf Jan Čep a In memoriam archeolog Jan Mikulík a lékař Jan Vignati.

Jiří Rosmus: Sběratel fotografií a dokumentů Přerova, amatérský historik. Ač je nevidomý, stále se stará o svou „přerovskou sbírku“ a rozšiřuje ji. Jeho materiály v mnoha případech posloužily k vydání knih či brožur. Spolupracuje například s Muzeem Komenského. Má rovněž vlastní webové stránky, které stále rozšiřuje.

Jiří Polčák: Mykolog a preparátor, který pracuje v Ornitologické stanici Muzea Komenského, vede přednášky a exkurze, publikuje texty i fotografie v časopisech i knihách, fotografuje, maluje, vytvořil i trojrozměrné modely hub, které jsou součástí výstav. Na Přerovsku našel například houby, které neviděl dosud žádný jiný mykolog na světě.

Stanislav Dostál: Aktivní člen Klubu českých turistů, cvičitel, pořadatel hromadných turistických akcí pro veřejnost. Od roku 1986 je místopředsedou KČT, odboru TJ Spartak. Věnuje se také filatelii a především sbírání betlémů, které si sám vyřezává.

Dagmar Bouchalová: Učitelka ze Základní školy Trávník. Věnuje se dětem nejen jako pedagog, ale také vede folklorní soubor Trávníček, který slaví úspěchy v celé České republice. Chystá kroje, připravuje choreografie a zajímá se o sběr ústní lidové slovesnosti.

Jan Čep: Fotograf, který už několik desítek let fotí Přerov a jeho akce. Má za sebou rovněž několik výstav, ve kterých prezentuje město – naposledy vystavoval v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Spolupracoval s řadou místních novin.

Jan Mikulík: Dosáhl vynikajících výsledků v oblasti archeologických objevů, a to zejména na území města Přerova a blízkého regionu. Byl jedním z prvních iniciátorů myšlenky vzniku Památníku lovců mamutů v Předmostí. Bohatá byla také jeho přednášková a publikační činnost. Cenu získá In memoriam.

Jan Vignati: Profesor lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, lékař a bojovník za svobodu národa za německé okupace. Přerovský rodák Jan Vignati byl popraven fašisty za odbojovou činnost.Cenu získá In memoriam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…