Přerov: Mít nádoby na papír a plast přímo u rodinného domu? Město to má v plánu

10.11.2021 15:03

Přerované žijící v rodinných domech budou mít možnost se vyjádřit, jestli chtějí mít u své nemovitosti dvě nové odpadové nádoby – na papír a na plast, každou o objemu 240 litrů.

Přerov: Mít nádoby na papír a plast přímo u rodinného domu? Město to má v plánu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Pokud na nabídku uslyší a městu se tento záměr povede zrealizovat, nebudou už muset přenášet odpad v taškách do vzdálených „hnízd“, neboť budou mít popelnice na své adrese. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
Systém by měl být stejný jako v případě hnědých nádob na bioodpad, které jsou od roku 2015 u každého rodinného domu.

Technické služby města Přerova chtějí tímto krokem lidem ulehčit třídění, záležet ale bude na názoru případných uživatelů. Proto rada města pověřila odbor majetku, aby ve spolupráci s technickými službami udělal průzkum zájmu občanů – i s odhadem finanční náročnosti. Zatím se počítá s tím, že dotazníkové šetření začne v místních částech Přerova, které by mohly být průkopníky záměru. „Navrhujeme, aby se projekt zahájil v ucelených blocích, tedy ideálně v některých místních částech. Tam by bylo možno systém vyzkoušet a vyhodnotit – a v případě, že se ujme, tak v něm pokračovat. Prozatím předpokládáme, že by svozové vozy pro tento odpad jezdily jednou měsíčně,“ nastínil svou představu jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

V současné době mají občané města a místních částí možnost odevzdávat tříděné odpady do nádob o objemu 1 100 litrů, nebo je zanést do dvou sběrných dvorů. Ovšem s ohledem na nový zákon o odpadech, který přesně specifikuje procento požadovaného třídění, musí město postupně snižovat množství směsného komunálního odpadu. „A z toho plyne i nutné větší procento třídění. Přechod k systému svozu přímo od domu nebude jednoduchý, ale měl by být účelný a pro občany také pohodlný,“ vyjádřil se vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu Miloslav Dohnal. Jednoduše řečeno – pokud se lidem z rodinných zástaveb nechtělo doteď třídit kvůli tomu, že mají popelnice daleko, může být pro ně motivující začít s tříděním, když budou mít nádoby u dveří nebo pod oknem.

Zástupci města předpokládají, že průzkum by mohl být zahájen na začátku příštího roku – a samotný projekt pak na přelomu let 2022/2023, kdy by zájemci mohli bezplatně obdržet žlutou nádobu na plast a modrou na papír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…