Přerov: Nová přerovská knihovna? Možná naproti gymnáziu

22.01.2012 20:37

Nová přerovská knihovna by mohla stát přímo v centru města. V blízkosti škol, na dosah městské hromadné dopravy. Skýtala by nejen prostory pro půjčování knih, ale také pro autorské besedy či menší kulturní akce. Svou představu předložili přerovským radním zástupci společnosti Cream Real Estate. Ti navrhli situovat knihovnu do objektu v Palackého ulici, v němž v minulosti sídlily banky a také jedna z pojišťoven.

Přerov: Nová přerovská knihovna? Možná naproti gymnáziu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Podle architektů, kteří zpracovávali vizualizaci, je právě tato nemovitost vhodným adeptem na městskou knihovnu, která už desítky let sídlí v nevyhovujících prostorách někdejší rodinné vily na Žerotínově náměstí.  

„Jsme přesvědčeni, že třípodlažní budova by byla pro účely knihovny ideální. Je lehce přístupná, má široké schodiště i výtah. Objekt je částečně odhlučněn, je prosvětlený, nechybí mu vzdušnost. Prostor je navržen tak, aby nabízel čtenářům jistou intimitu a zároveň i dostatek prostoru k tomu, aby si mohli vybrat ze široké nabídky knih,“ předeslal ředitel společnosti Martin Jarolím.

Kolik by stály opravy objektu, jaký by byl způsob financování - a veškeré další podmínky - by ještě byly předmětem dalšího jednání. Faktem ale je, že pokud by zástupci města na nabídku kývli, mohla by nová knihovna sloužit čtenářům už v letošním roce.

„Vizualizace se mi zamlouvá, nicméně bych měl rád vyřešené, co budeme dělat s nemovitostmi, které jsme původně chtěli přeměnit na knihovnu a nyní pro ně nemáme využití. Ať už se jedná o budovu Chemoprojektu, kterou jsme koupili pod tlakem obyvatel, nebo takzvaný armádní dům v Čechově ulici, který nám daroval stát. Každopádně jeho oprava by nás přišla až na 180 milionů korun, což je pro nás nereálná suma,“ konstatoval přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Návrh knihovny v Palackého ulici sklidil mezi radními nadšení díky dobré dispozici, ale zároveň rozpaky právě kvůli nevyřešeným a nevyužitým nemovitostem. „Samozřejmě, že budeme chtít znát názor zastupitelů. Uvidíme, k jakému dojdeme závěru. Jisté ale je, že se nám skýtá možnost mít moderní knihovnu v centru a v dobré dostupnosti jak pro děti, tak i pro seniory. V projektu se počítá i se studentským klubem, který v Přerově chybí. Důležité je i to, že opravený objekt zkulturní tuto část města,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek.

Ředitel Městské knihovny v Přerově Pavel Cimbálník záměr podporuje. Spolupracoval i s architekty na studii, do níž promítl své představy.

„Je jasné, že stávající budova na Žerotínově náměstí našim účelům nevyhovuje, pod náporem knih už v minulosti praskala, protože nebyla na takovou zátěž dimenzována. Budova v Palackého ulici by splňovala parametry moderní knihovny. Byla by tu i krásná studovna či společenská část, v níž se mohou lidé setkávat třeba s autory knih, nebo při menších výstavách. Výhodou by byla i školicí místnost pro šedesát lidí,“ uvedl ředitel Pavel Cimbálník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prerov.eu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…